ERDON Helyi hírek

2010.04.12. 12:01

Folytatja tevékenységét a megyei MPP

<p>Bihar megye - A Magyar Polgári Párt szombati kongresszusán többek között Lengyel György Bihar megyei elnök kizárásáról döntöttek. Hogyan érinti ez a Bihar megyei MPP további működését? - kérdeztük.</p>

Mindenképp új helyzetet teremt Lengyel Györgynek, az Bihar megyei MPP elnökének a kizárása a szervezetből, de még nem volt idő megbeszélni, mi legyen a további teendő - válaszolt kérdésünkre Kiss Zoltán, az MPP Bihar megyei alelnöke. Nem egyedi eset az, hogy több tagot is kizártak, sajnos ez is azt bizonyítja, hogy az országos vezetőségnek nincs szüksége gondolkodó emberekre, csupán végrehajtókra - tette hozzá. (Hasonlóképpen vélekedett a megyei elnök kizárásáról Zatykó Gyula, az MPP váradi elnöke is.)

Választani kell?

Mint megtudtuk, a kongresszus azt is elhatározta, hogy minden MPP-tagnak két héten belül döntenie kell arról, hogy az MPP-ben, vagy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsban (EMNT) folytatja tevékenységét. Pedig az ország törvényei szerint nincs ellentmondás a két tagság között, hiszen az egyik párt, a másik pedig civil szervezet, mondta az alelnök.
Kiss Zoltán szerint a most összehívott kongresszus elsietett volt, s szabályossága vitatható. Feltételezhetően a Bihar megyei szervezet folytatni fogja tevékenységét, mondta az alelnök, akinek egyelőre nincsenek információi arról, hogy Szász Jenő milyen formában szervezné át az MPP Bihar, illetve Arad megyei szervezetét, illetve kik kapnának vezető pozíciót az átszervezett pártban. 
„Meg kell vizsgáljuk, mennyire volt törvényes az MPP kongresszusa, ugyanis a törvényszéki végzés indoklását még nem láttuk. Ennek fényében dönthetünk a következő lépésekről” - válaszolt kérdésünkre Zatykó Gyula, az MPP váradi elnöke. Egyértelmű a bíróság döntése arról, hogy Szász Jenő újraválasztása a korábbi kongresszuson nem volt törvényes, viszont az indoklás világíthat rá arra, hogy milyen hibák történtek, illetve milyen körülmények között kellett volna újraszervezni a kongresszust, fejtette ki Zatykó Gyula. Az indoklást egyébként a döntést követő 30 napon belül kell elküldenie bíróságnak, de egyelőre csak két hét telt el azóta.

Visszás helyzet

Külön  megkérdőjelezhető annak a kongresszusi határozatnak a törvényessége, amely megszabja, hogy az MPP tagjai nem lehetnek egyúttal az EMNT tagjai is, mondta a váradi elnök. „Ezzel az MPP beleszól a tagok magánéletébe” - véli Zatykó Gyula. Ez a korlátozás egyébként nagyon sok embert érint, fontos lenne tudni, hogy nekik mi az optikájuk, s közös frontot kellene alkotni velük, tette hozzá.
„Várjuk, hogy megkapjuk a hivatalos értesítést a kizárásomról, utána döntjük el, hogyan viszonyuljunk ehhez. Addig elnök vagyok.” - mondta Lengyel György Bihar megyei elnök. „Visszás, sőt, mondhatni röhejes helyzet alakult ki: az országos elnök bennünket büntet azért, mert mi betartottuk a törvényt, ő pedig nem” - tette hozzá.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!