ERDON Helyi hírek

2010.04.09. 14:25

Ex Libris kiállítás a tenkei Művelődési Központban

<p>Bihar megye - A napokban nyílt meg a tenkei református egyházközség Művelődési Központjában Brittich Erzsébet aradi képzőművész, író és költő metszeteiből rendezett Ex Libris című kiállítás.</p>

Tudva, hogy a kiállítás még két hétig nyitva van, érkezésemkor arra gondoltam, aznap csak én leszek és a grafikák. Ehelyett, rajtam kívül még mintegy80 ember nézte meg ugyanakkor a tárlatot, mivel egy országos konferencia idején érkeztem, melyet minden hónapban megtartanak, s a mostanit Tenkén rendezték.Erre a 120 férőhelyes nagyterembe a helyiek mellett eljöttek Arad, Maros, Szatmár és Temes megyéből is, a vendégek természetesen a kiállításra is kíváncsiak voltak. A vendégek távozása után Kiss Gyöngyi presbiter és főkönyvelő vezetett körbe, és nem csak a kiállítást tekinthettem meg, bemutatta nekem az egész Művelődési Központot, miközben elmondta, hogy nagyon fontos céljuk ezzel a központtal a lelki élet ápolása mellett, az anyanyelvi, népünk történelmének ismertetése és egészséges identitásra való nevelés is.

Személyes ismerősök

ATermészettudományi Múzeumot azért tartják nagyon fontosnak, mert minden, ami a múzeumban látható, az Tenkéről és 10–15 km–es körzetéből való. Az állattani részen vannak olyan állatok, melyek ma már nem találhatók meg a környéken, némely már az országban sem. A művelődési ház ezen termeiben a helyi földrajz– és biológiatanárokat is szívesen látják diákjaikkal, ahol órákat is tarthatnak. Berke Sándor tenkei református lelkipásztor részletesen beszámolt a kiállításról, illetve a Művelődési Központban eddig rendezett és a jövőben megszervezendő programokról: csendes napok, csendes hetek, ifjúsági találkozók, kézműves foglalkozások, táborok, kórustalálkozók, diavetítések, versenyek, filmklub, népzenei körök, színházi előadások, kiállítások. A sok meghívott művész között akadnak személyes ismerősök is. A jelenlegi kiállítás megtartását még a központ megnyitóján ígérte meg a művésznő, mivel nagy hatással voltak rá a szimpatikus helyiek és a jó közösség.

Már a következő kiállításra készülnek

Brittich Erzsébet26 grafikáját hozta el, ezek magasnyomású technikával készültek. Megtekinthettünk egy, a tenkei református templomról készült grafikát, Kálvin Jánosról több is van fiatal, idősebb és öreg korából, illetve különböző felkérésekre készült alkotásokat láthattunk. A Művelődési Központban volt már kiállítása Szuhai Sándor tenkei természetfotósnak, Miklós János belényesi festőművésznek, és hamarosan, immár másodszor lesz kiállítás Szabó Vilmos elhunyt zilahi képzőművész munkáiból. A több ezer könyvvel ékeskedő könyvtárszobában a következő kiállítás képeiből néhányat már megtekinthettem, melyekről a lelkipásztor percek alatt olyan bemutatót tartott, mely arra késztet, hogy semmiképp se szervezzek más programot a megnyitó idejére.

Balázs Natália

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!