ERDON Helyi hírek

2010.04.21. 14:28

Elkezdődött a vár rehabilitálása

<p>Nagyvárad - Többek között a nagyváradi vár felújításának menetéről esett szó a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. A nagyszabású rehabilitálás értéke 36,78 millió lej, s 2014-ben ér véget.</p>

Nagyvárad jóval több uniós pályázatot nyújtott be az utóbbi időben, mint Arad, Nagybánya, illetve Szatmárnémeti - derült ki Biró Rozália alpolgármester kimutatásából, melyet a sajtótájékoztatón tett közzé. Mint elmondta, az elmúlt héten Elena Udrea turisztikai miniszternél volt Marcel Boloş igazgatóval együtt, hogy érdeklődjön a 36, Nagyváradot érintő pályázat sorsáról. A miniszter nagyon meglepődött a mennyiség láttán, tudtuk meg.

Elsők vagyunk

Amint az összehasonlítás nyomán kiderült, Nagyváradon a Fenntartható Fejlődési Igazgatóság 458 millió RON, a Metropolisz Övezet Egyesülete pedig további 95,8 millió lej értékben pályázott Az adatok szerint Várad egyértelműen megelőzi Aradot, Szatmárnémetit és Nagybányát. „Köszönöm annak a 11 embernek, aki A-tól Z-ig elkészíti ezeket a pályázatokat” - tette hozzá Biró Rozália.
A vár felújításának menetéről dr. Dumitru Sim projektmenedzser számolt be. Elhangzott: a grafikon szerint, sőt, esetenként „azt megelőzve” haladnak a munkálatokkal. A felújítást március 15-én kezdte el a szalárdi Constructorul Rt., valamint a magyarországi Korintosz és Lodza Kft.  A H, G és K szárnyaknál főleg bontási, illetve struktúra megerősítési munkálatokat végeztek el mostanáig. A H szárnynál a nedvesség miatt nehézséget okozott a tetőszerkezet tűzvész elleni kezelése, a D-nél pedig jobban haladtak volna, ha Cornel Durgheu egyetemi tanár hamarabb „kipakola volna a kiállítását”.

Tervek

A H szárnyban pékség lesz, valamint a kenyér múzeuma, a G szárnyban pedig a vár közigazgatása kap majd helyet. A felújítás során 2014 végéig rendbehozzák még az A, I. L, M, P szárnyakat, valamint a környező utakat és zöldövezeteket. Összesen 13. 514,7 beépített négyzetméterről, illetve 190 helyiségről van szó. Különféle kulturális létesítmények kapnak itt helyet a tervek szerint  - vármúzeum, várkönyvtár, kulturális multiplex, kiállítótermek, tradicionális mesterségeket népszerűsítő központok.
A sajtótájékoztató végén Jakabffy László építészfelügyelő vezetésével a jelenlévők megtekinhtették a munkálatok menetét.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!