ERDON Helyi hírek

2010.04.08. 08:06

Biogazdálkodás 1200 hektáron

<p>Szatmár megye - Szatmár megye legnagyobb termőföldterülettel rendelkező cége egyre sikeresebben végzi a hazánkban még igencsak gyerekcipőben járó biogazdálkodást, ettől az évtől már 1200 hektáron.</p>

Az ausztriai Bioland anyacég 2001-ben hozta létre a Bioland România elnevezésű leányvállalatát Kolcs községben. 2003-tól kezdve a község termőföldjein a vállalat elkezdte a cég fő profiljaként számon tartott biogazdálkodást. „Ausztriában az anyavállalat már jelentős sikereket könyvelhetett el a biogazdálkodás területén, ezért elhatároztuk, hogy cégünk fő tevékenységét Romániában is meghonosítjuk” - nyilatkozta szerkesztőségünknek id. Krachbüchler Johann, az osztrák anyacég tulajdonosa, akinek fia, ifj. Krachbüchler Johann irányítja a Kolcs község területén létesített leányvállalatot.

Aromatikus növénytermesztés

Ifj. Krachbüchler Johann, a leányvállalat tulajdonosa és ügyvezető igazgatója elmondta, hogy cégük fő profilja az aromatikus növények (főleg fűszerek) termesztése biotechnológiában. „Az aromatikus növények, amelyeket Kolcs község területén már 2003-tól kezdve termesztünk, mind természetes, az egészség megőrzésére kiválóan alkalmas, kémiai anyagoktól teljesen mentes bionövények” - szögezte le a leányvállalat vezetője, majd felsorolta mindazokat a növénykultúrákat, amelyeket ettől az évtől kezdve már több mint 1200 hektár termőföldterületen termesztenek. Mint elmondta, ide tartozik a koriánder, a kömény, a szója, a csillagfű (ez egy úgynevezett zöldtrágya, amit beleásnak a földbe a talaj termőképességének növelése céljából), a köles, a tatárka (lisztjéből piskótákat és különböző süteményeket készítenek), a len, amiből étolajat állítanak elő és a napraforgó, amelyet kizárólag étkezés céljából termesztenek.

Egyelőre főleg exportra

A kolcsi leányvállalat ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy mivel Romániában még nemigazán ismert és ebből kifolyólag kevésbé keresett cikkek a biotermékek egyes fajtái, ezért az általuk termesztett növények túlnyomó többségét az Európai Unió különböző tagállamaiban értékesítik. „Főleg Ausztriába, de Németországba, Svájcba és Olaszországba is exportáljuk az itt termesztett növénykultúrákat” - magyarázta a szakember, aki azt is hozzátette, hogy a direkt értékesítésen, vagyis az exportáláson kívül a megtermelt növények jelentős részét az ausztriai anyacéghez juttatják el, amely ezeket feldolgozza, majd továbbítja mindazoknak a cégeknek, amelyek a legkiválóbb minőségű, elsősorban bébiételeket és más hasznos és egészséges ételeket, főleg müzliket készítenek belőlük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!