ERDON Helyi hírek

2010.04.20. 12:50

Bevonultak Váradra a románok

<p>Nagyvárad - Fúvószenekaros, katonai díszlépéses, koszorúzásos csinnadrattával ünnepelték meg kedden Nagyváradon azt, hogy 91. évvel ezelőtt Traian Moşoiu vezetésével a románok bevonultak a Sebes-Körös parti városba.</p>

A megemlékezés délelőtt tíz órakor a Holdas templomban kezdődött, majd az ünneplők átvonultak az egykori hadapródiskola előtt álló Moşoiu szoborhoz. Ő volt az a tábornok, akinek vezetése alatt a román csapatok 1919 április 19-én bevonultak Bihar megyébe, egy nappal később pedig Nagyváradra. A szobornál felszólalt Ilie Bolojan polgármester, majd egy tartalékos ezredes, történész, név szerint Grigore Bartoş, aki színes szavakkal beszélt a román katonákról. Olyan szólamok hagyták el a száját mint: „Amióta Trajanusz légiói elhagyták az ősi román földet, azóta, vagyis kétezer éve várták a románok a felszabadító román katonát”; „Moşoiuval együtt Ştefan cel Mare árnyéka vonult be Budapestre.”  E virágos mondatok esetleg csak mosolyra fakasztották a történelemben jártasabb, az eseményeket az objektivitás készségével szemlélni képes embereket, amikor azonban a felszólaló a románok ellen Biharban elkövetett atrocitásokra és bűncselekményekre hivatkozott, akkor keserűre vált a mosoly azokban, akik még tudják azt, hogy az 1919 április 19-iki Bihar megyei bevonulás a köröstárkányi magyarok lemészárlásával kezdődött. A megemlékezésen a közintézmények, különböző állami és civil szervezetek, iskolák, valamint pártok képviselői rótták le kegyeletüket Traian Moşoiu szobránál. Mivel a román bevonulás nem készteti őket a kegyelet érzésére, ezért a magyar szervezetek vezetői nem képviseltették magukat az ünnepségen.

 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!