ERDON Helyi hírek

2010.04.10. 08:43

Bemutatták az új radarokat

<p>Szatmár megye - „Válaszd az életet" országos baleset-megelőzési kampány keretében tegnap Szatmár megyében is bemutatásra kerültek a láthatatlan radarokkal felszerelt Logan MCV gépjárművek, melyek a közbiztonságot vigyázzák.</p>

A Szatmár Megyei Rendőrfelügyelőség tegnap használatba helyezte azt a tíz Logan MCV típusú gépjárművet, melyekbe a láthatatlan radarokat beszerelték. Az új technikával működő készülékek használatára kiképzett rendőrök a tegnapi napon megyénk útjain tesztelték ismereteiket, és mérték be a szabálytalanságon ért gépjárművezetőket. Pénteken a rend őrei csak szóbeli figyelmeztetésben részesítették a láthatatlan radar által bemért szabálysértőket, szombattól kezdődően azonban bírságolni fognak, ezért nem árt ha betartják a sebességhatárokat, hisz könnyen gépjárművezetői-engedély nélkül maradhatnak. Az új technológiás gépjárművek közül három Szatmárnémetiben, négy a megye területén, egy-egy Nagykárolyban, Avasfelsőfaluban és Sárközújlakon fog szolgálatot teljesíteni. A láthatatlan radarokként ismertté vált technológia segítségével a mai naptól kezdődően a megye útjain teljesítenek szolgálatot és bírságolják meg a szabálytalanságon ért gépjárművezetőket a közlekedési rendőrök. Az  új technikával működő sebességmérők távirányítóval is üzemeltethetőek, azokat a radardetektorok csak 20 méterről ismerik fel, akkor meg már a büntetés borítékolva van. Az új típusú radarok még éjszaka is egy kilométeres távolságra képesek bemérni a gyorshajtókat. Az újonnan érkezett gépkocsik teljes felszereléssel együtt 35 000 euróba kerültek.

Az új, radarokkal ellátott gépjárművek célja a gyorshajtók számának csökkentése és a közlekedés biztonságosabbá tétele. A berendezés 30 óra regisztrálására alkalmas memóriakártyával rendelkezik, mely felvételeket hat hónapig tárolják a rendőrség adatbázisában. Az új technológiával működő sebességmérők egy-egy menetirány forgalmának megfigyelésére alkalmasak, mely egy gombnyomással megváltoztatható, ugyanakkor stand by üzemmódban hang- és képfelvételek rögzítésére alkalmas, így a helyszíni jegyzőkönyv teljes folyamatát rögzítik. Cătălin Dănciuţi, a Szatmárnémeti Közlekedésrendészeti Iroda vezetője elmondta, a rögzített felvételeket hat hónap leforgása alatt bármikor felhasználhatják a szabálytalankodó gépjárművezetők megbírságolására, hiszen a vezetés közbeni mobiltelefonálás, a szabálytalan előzés, az elsőbbségadás elmulasztása látható a felvételeken. 
Pénteken a „Válaszd az életet" címmel meghirdetett, országos szinten megszervezésre kerülő baleset-megelőzési program keretében minden radarkészülékkel ellátott gépjármű a közutakon volt, és a rendőrök nagy hangsúlyt fektettek az ellenőrzésre, hogy a közlekedést biztonságosabbá tegyék, és megakadályozzák a balesetek kialakulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!