ERDON Helyi hírek

2010.03.18. 12:45

Zsarolnák és elszipkáznák Popát?

<p>Nagyvárad - Büntetőeljárást indíttatna egy befolyásos politikus egy Bihar megyei szenátor ellen azért, hogy átállítsa magukhoz. Legalábbis ezt állítja egy forrás. Az érintett, azaz Cornel Popa tagad.</p>

„Sarokba szorítom Cornel Popát, hogy úgy szavazzon, ahogy mi, vagy esetleg felvetem neki, hogy teljesen álljon át hozzánk. Egy héten belül megoldom én ezt” – állítólag ezt mondta egy bizalmas egyeztetésen a nagyobbik kormánypárt, a PD-L egyik vezető politikusa. Mint ismeretes, e párt azon dolgozik éppen, hogy megszerezze a Szenátus elnöki posztját, eltávolítva onnan a PSD-s Mircea Geoanát. Ez nehezen megy, de egyes értesülések szerint ahhoz, hogy Geoană leváltásának ügyét napirendre tűzzék a Szenátusban, már csak egyetlen szavazat hiányzik. Egyes hírek szerint ezért úgy döntöttek, hogy ezt a szavazatot Cornel Popa PNL-s honatyából facsarják ki.

A forgatókönyv

A Tricolorul honlap azt állítja, a most még ellenzékben lévő Popa ügyében megszólalt Vasile Blaga, a kormányzó PD-L egyik befolyásos központi vezetője. E forrás szerint Blaga egy belső pártegyeztetésen azt kérte a PD-L Bihar megyei aktivistáitól, sőt, a Bihar megyei rendőrfőnöktől is, hogy fabrikáljanak büntetőjogi dossziét a Bihar megyei PNL-s szenátor, azaz Cornel Popa ellen. Később e dossziéval zsarolnák őt, elérve, hogy a Geoană-ügyben úgy szavazzon, ahogy a PD-L akarja, sőt, esetleg lépjen is át az utóbbi pártba. Maga Popa ma nagyváradi sajtótájékoztatóján cáfolta, hogy tudomása lenne bármi ilyen hasonló manőverről, s azt is, hogy pártváltásra készülne. Elismerte viszont, hogy jó ismerősök Vasile Blagával, hiszen mindketten Bihar megyéből származnak, mégpedig ugyanabból a tájegységből, szomszédos községekből (Petrelényből, illetve Kisszedresről). A Tricolorul állítása szerint emiatt merült fel Blagában, hogy épp Popát környékezzék meg. Popa szerint azonban egyelőre az sem biztos, hogy a PD-L valóban megpróbálkozik az ő „levadászásával”, de ha igen, akkor is elutasítaná ezt. Sőt, jelezte: az sem biztos, hogy a lap által idézett fejlemények egyáltalán igazak, s a PD-L tényleg tárgyalt hasonlóról.

Emlékeztetjük olvasóinkat, a Tricolorul a Vadim-féle PRM-hez közel álló botránylap, amely szélsőséges hangvételű (hivatkozott cikkükben például Blagát Bulldognak és Budipofának nevezik, Băsescu államfőt pedig a Nemzet Betegének). Popa ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy tudomása van viszont az egyik párttársának megkörnyékezéséről. Szerinte Teodor Meleşcanut megpróbálták táborukba beszervezni a PD-L-sek, de ő is nemet mondott.

Ma a Bihar megyei rendőrségen is sajtótájékoztatót tartottak, ezen megszólalt a megyei rendőrfőnök, Adrian Bucur is, aki tagadta érintettségét. Cáfolta azt is, hogy a PD-L, vagy személyesen Blaga bármilyen ügyben megkereste voltna és utasítást adott volna egy Popát érintő büntetőjogi dosszié „legyártására”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!