ERDON Helyi hírek

2010.03.08. 13:38

Városmarketinget célzó priorítások

<p>Nagyvárad - Hétfő délután sajtótájékoztatót tartottak a Bihar Megyei RMDSZ székházában. Biró Rozália alpolgármester és Huszár István önkormányzati képviselő a szervezet idei költségvetési priorításait ismertették.</p>

Biró Rozália alpolgármester kifejtette: a nagyváradi RMDSZ-frakció magától érthetődőnek tartja az önkormányzat által nyújtott szolgáltatások minőségének jobbítását. Prioritásnak tekinti a civil szervezetek és az egyházak támogatását (a benyújtott projekteikre megitélt vissza nem térítendő támogatások által), a műemlék épületeknek a felújítását, és a várban zajló munkálatokat (a kijelölt részeknek a rendbe tételét, a nyári színházat és az infrastrukturális beruházásokat). A műemlék ingatlanok renoválására 20-30 milliárd ROL-t javasolnak az RMDSZ-sek, és magánbefektetők bevonásával el szeretnék érni azt, hogy az idén teljesen felújítsanak két vagy három épületet (a Moskovits palotát, a Darvas La Roche házat és a Kováts-féle házat), ne csupán a homlokzataikon eszközölnek javításokat. Budapesti mintára a Műemlékvédő Alapítványt közhasznú társasággá nyilvánítanák, mely így egyrészt beszedhetné a műemlék épületekre vonatkozó különleges illetéket, másfelől pedig finanszírozhatná a hatástanulmányok és a műszaki dokumentációk elkészítését. Az Ingatlankezelő Igazgatóság ugyanakkor szerződést kötne a tulajdonostársulásokkal, és 1-től 5 évig terjedő jelzáloghitelt nyújtana nekik a felújításokra.

Az alpolgármester asszony arra is kitért, hogy az RMDSZ azt kezdeményezi: a munkálatok idejére ne zárják el a látogatók elől a várat, hiszen Nagyvárad "marketing stratégiája így is minusz kettővel egyenlő". Úgy vélte: "ha mi nem teszünk meg mindent annak érdekében, hogy fellendítsük az idegenforgalmat, akkor senki sem fogja ezt megtenni helyettünk, a turisták pedig máshová mennek". Az RMDSZ továbbá azt is indítványozza, hogy a Helyi Tanács Gazdasági Párbeszéd Bizottsága hatékonyabban működjön, hiszen az utóbbi időben elég ritkán tanácskoztak a testület tagjai.

Úttörő kezdeményezések

Huszár István városi tanácsos, az önkormányzat Költségvetési Bizottságának az elnöke arra emlékeztette a jelenlevőket: 2004-ben a váradi RMDSZ kezdeményezte országos szinten legelőször azt, hogy a helyi költségvetésből támogassák a civil szervezeteket és az egyházakat. (Míg hat évvel ezelőtt 6,5 milliárd ROL jutott ezeknek, addig 2009-ben 12 milliárd ROL). Tavaly szintén az RMDSZ indítványozta a másodikos diákok számára indított úszótanfolyamokat. A Ion Bogdan, a Nicolae Bălcescu és a George Coşbuc iskolákhoz az idén a 16. számú, a Dacia, az Oltea Doamnă és a Dimitrie Cantemir Általános Iskola is csatlakozott, így már 230 gyerek vesz részt a programban.

A városatya hangsúlyozta: fontosnak tartják a Borsi úti Ipari parkban zajló munkálatok folytatását, valamint a befektetőknek az ide történő vonzását is, többek közt annak érdekében, hogy a központban található nagy termelőegységek kiköltözhessenek a városszéli létesítménybe.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!