ERDON Helyi hírek

2010.03.10. 10:12

Több eredményt szeretne felmutatni Szalárd polgármestere

<p>Bihar megye - Nagy Miklós, Szalárd község polgármestere nem elégedett az elmúlt év eredményeivel. Ezt önkritikának is megfogalmazta, ugyanakkor a politikai helyzetet is „ludasnak” érzi emiatt.</p>

Vannak, akik szóvá teszik, hogy a polgármestert sokszor nem lehet az irodájában találni, idézte a felé megfogalmazott észrevételt Nagy Miklós, Szalárd község polgármestere. Erre a válasza: ez éppen azért van így, mert dolgozik: terepen van, intézkedik, vagy éppen pályázatok ügyében jár el. Az elmúlt évben elért eredményekkel nem elégedett. Mint fogalmazott, ez önkritika is egyben, de a politikai helyzet következménye is egyben. Minden nehézség ellenére – aki nem játszik, az nem is nyerhet alapon – minden adandó alkalmat kihasználtak pályázatokra, ami pénzszerzési, fejlesztési lehetőségeket jelent egyben. „Nagy bajban lennénk, ha valami csoda folytán minden próbálkozásunk sikerrel járna”, fogalmazott az elöljáró, hiszen egyszerűen nem lenne pénz a pályázati önrészekre – de ezzel az eshetőséggel valószínűleg nem kell számoljanak.

ANL–lakásokat építenek

Sok lenne a községben az infrastrukturális tennivaló. Az utak javítása soha el nem múló, és minden településre érvényes teendő lenne. Szalárdon az egyébként rendbetett kultúrházba kellene központi fűtés, illetve konyhai és műszaki felszerelés. Tervezik a Síter felől érkező és a Berettyóba ömlő, a települést átszelő Danca patak mederszabályozását. Ehhez több pályázatot is beadtak a Környezetvédelmi és Erdőgazdálkodási Minisztériumhoz, az élő vízfolyás mentén zöldövezetet, sétányt alakítanának ki. Tavaly költöztették új székhelyre a rendőrséget, a korábbi épület helyére ANL–lakásokat szeretnének építeni, a 27 lakrész kivitelezése reményeik szerint még a tavasszal megkezdődhet. Beszerezték az engedélyeket a lakossági nyílvántartó iroda megnyitásához. A rendőrség mellett működő hivatal kiszolgálja majd a szomszédos Berettyócsohaj és Alsótótfalu (Sârbi) községek lakóit is. A tavalyi falunapon avatták fel a sportcsarnokot, és az eltelt időben bebizonyosodott, van rá igény. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a bevételeiből azóta fittnes–termet tudtak berendezni. A csarnok mögött egy gokart pályát alakítanak ki, előtte pedig parkolót, mely télen korcsolyapájává „alakulhatna”. Ugyancsak Szalárdon folytatnák a kanalizálást, és ennek függvénye lenne az utak rendbetétele.

Névjegykártya” az iskola

A községhez tartozó Hegyközszentimrén és Jákóhodoson is esedékes lenne a kultúrházak külső–belső felújítása. Mindkét faluban leállt pénzhiány miatt az építkezés az iskoláknál. Utóbbiban a tanintézmény bővítéséről van szó, míg előbbiben új iskolának fogtak 2008 júniusában, és egy év múltán, tavaly nyáron kellett volna átadi a többszintes épületet, mely ma is félbehagyva áll. Pedig nagy szükség lenne rájuk, hiszen lenne, kik használják. A cél, hogy helyben tartsuk az embereket, a fiatalok ne költözzenek el, szülőhelyükön tervezzék jövőjüket és vállalják a családalapítást. Ebben segíteni kellene nekik a körülmények biztosításával, és ennek egyik eleme az iskola, fejtette ki a polgármester, hozzátéve, hogy amíg hivatalában van, addig mindent megtesz azért, hogy egyik faluban se szűnjön meg az oktatás, mert mint fogalmazott: „egy falu névjegykártyája az iskolája”.

Újra a régi úton

Visszatérve a pályázatokhoz, Szalárd a közeli Paptamásival, és az ugyancsak nem túl távoli, de már a határ túloldalán lévő Kismarjával együtt tervezi felújítani a közöttük még meglévő, egykor nagy forgalmat bonyolított utat – ezzel mintegy készülve a schengeni övezethez való csatlakozásra. Ami gondot jelent az önkormányzati munkában (és nem csak Szalárdon), hogy egy kormányhatározat értelmében az elöljáróság sem bővítheti alkalmazottai létszámát. Ez gátat vet például az említett személyi nyílvántartó, továbbá a mentőállomás működtetése útjába is. Aggasztó, hogy a korábbi évekhez képest harmadával nőtt a szociális segélyezést igénylők száma.

Székház az RMDSZ–nek

Március közepén emlékeznek meg Szalárdon a helyi RMDSZ–szervezet megalakulásának 20. évfordulójáról. Ezt azzal teszik emlékezetessé, hogy átadják annak székházát, melyet sokak hozzájárulásával a Danca partján hoztak létre az egykori iparos kör épületében. Beszélgetésünk végén Nagy Miklós újra kifejtette, hogy bizony sokkal több eredményt szeretne, és azt is tudja, manapság sok a feszültség az emberekben. Jelenleg sok olyan munka van folyamatban, mely akkor lesz igazán látványos, ha „beérik”. Erre újra van véleménye szerint esély, mert újra vannak olyan vezető tisztségű politikusok, akikhez fordulhat kéréseivel. Mindehhez kitartás és türelem kell, mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!