ERDON Helyi hírek

2010.03.03. 17:39

Súlyosbodó tanügyi állapotok

<p>Szatmár megye - Március 11-től tiltakozó megmozdulásokba kezd a <strong>Cartel Alfa Tömörülés</strong>, amely áprilistól általános munkabeszüntetéssé fajulhat.</p>

A Cartel Alfa Tömörülés Szatmár megyei fióka március 11-ére sztrájkőrséget hirdetett meg a Prefektusi Hivatal elé, ahová mintegy 100 szakszervezeti vezetőt várnak, jelentették ki tegnap sajtótájékoztató keretében. Következő napon Szatmár megyei politikusokkal tárgyalnak, majd április második felében közös felvonulást terveznek a fővárosban. Amennyiben nem érik el a kívánt eredményt, április második felétől általános figyelmeztető sztrájkot, azután pedig meghatározatlan idejű munkabeszüntetést is kilátásba helyeznek. A szakszervezeti tömörülés többségét az Országos Tanügyi Szakszervezethez (FEN) tartozó tanügyi alkalmazottak alkotják a megyében. Ioan Drăgan szakszervezeti elnök elmondása szerint a kormány legutóbbi intézkedéseinek következményeként minden eddiginél súlyosabb helyzet alakult ki a tanügyben A megyeközpontban a tanügyi alkalmazottak februári bérének 44-46%-a áll rendelkezésre, Nagykárolyban 87%-a, Tasnádon pedig 47%-a, a tanintézmények diáklétszám alapján történő bérezése miatt pedig egész évre a tanügyisek bérének 80%-át tudják biztosítani. Már tárgyalásokat folytattak a minisztériummal annak érdekében, hogy a következő trimeszterekre szánt költségvetésből irányítsanak át pénzeket a bérek kifizetésére, eddig azonban nem kaptak biztos választ.

Szatmáron a legsúlyosabb

Szatmár egyike azon megyéknek, ahol a legsúlyosabb helyzet alakult ki a tanügyben. Sorin Faur, a Cartel Alfa Szatmár megyei fiókjának elnöke szerint ez annak tulajdonítható, hogy Szatmár 2005-től kísérleti megye, ahol a tanintézmények finanszírozása az önkormányzatok közvetítésével történik, amelyek nem képesek a hiányos költségvetést kiegészíteni, mivel nem rendelkeznek elegendő pénzalappal a megye településeinek viszonylagosan rossz gazdasági helyzete miatt. A tanügyi szakszervezet elégedetlen az elbocsátások, valamint a megnyert bírósági döntések nem megfelelő kezelése miatt is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!