ERDON Helyi hírek

2010.03.09. 18:19

Régi szalontai eszközöket várnak

<p>Nagyszalonta - Az Arany János szülőháza telkén álló ház berendezésére az Arany János Művelődési Egyesület gyűjtést szervez.</p>

Az adományozóktól korabeli tárgyakat várnak, eszközöket, bútorokat, textíliákat. Akinek van birtokában bögre, csupor, kancsó, szilke, köcsög, korsó, csöcsöskorsó, kupa, lopótök, cintányér, kulacs, csutora, aratókorsó vagy egyéb cserépedények, adományozza azokat az emlékház berendezésére. Szükség lenne kemenceajtóra, vasalatokra és ajtózárakra, de a háztartási eszközöket (dagasztóteknő, szakajtókosár, kosarak, kaska, kemencelapát, favilla, gereblye, aratósarló, sulyok, mángorló) is köszönettel várjuk.

Talán van még a régi, már nem használt szerszámok között fokos, ostor, juhászbot, sarkantyú, kolomp, szögesörv vagy egyéb eszköz. Berendezési tárgyakat is várnak, lóca, tulipános láda, asztal, székek, bölcső, lisztes hombár, pohárszék, egyéb bútorok szükségesek lennének. Várnak továbbá különböző ruhákat (gatya, ing, dolmány, mente, szűr, mellény, kacagány, ködmön, suba, guba, köntös, rokolya, párta, fejkendő, süveg), szőttes használati cikkeket (erszény, tarisznya, szalonnásruha, szőttesek). Remélhetőleg, van még a szalontai otthonokban régi palatábla, toll, kalamáris, mécses, lámpás, citera, furulya, duda, tilinkó, kereplő, régi biblia, álmoskönyv, kiskáté, planétás – mely méltó örök helyet kaphatna egy emlékmúzeumban.

Felajánlások

Felajánlásaikat megtehetik a Magyar Házban, a Kossuth Lajos utca 16. szám alatt, az RMDSZ titkárságán, személyesen vagy a 0259/373–220-as telefonon. Kérjük, jelezzék a felajánlott tárgy megnevezését, az adományozó nevét és elérhetőségét. A nagyobb, nehezebb adomány szállításáról gondoskodik az egyesület vezetősége, vagy személyesen is átadhatják a Magyar Házban. Az adományozók nevét a kiállított tárgyak mellett feltüntetik.

Patócs Júlia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!