ERDON Helyi hírek

2010.03.02. 11:47

Radarral ellátott járművek

<p>Nagyvárad - A napokban a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tíz, radarral felszerelt speciális gépjárművet kapott. A különleges autókat a közeljövőben "vetik be".</p>

A napokban a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság gépjárműállománya tíz, radarral felszerelt Dacia Logan típusú személyautóval bővült, mely készülékek képesek a közúti forgalom megfigyelésére, illetve ellenőrzésére, valamint a kocsik sebességének a mérésére. Hármat ezek közül a nagyváradi közlekedésrendészet kap, négy a Közlekedési Rendőrség országúti részlegének a birtokába jut- melyek segítségével a Bihar megyén keresztül áthaladó országutakon fognak akciózni-, három pedig Nagyszalontára, Margittára és Élesdre kerül.
 
Folyamatos felvétel
 
Az új berendezések jellemzője, hogy egy 80 GB-os tárolóképességű merevlemezen őrzik az adatokat, s közel 30 óra folyamatos felvételre képesek. Az autók haladási sebességét az iránysávok elkülönítésével mérik. A készülékek készenléti üzemmódban működnek, anélkül, hogy radarhullámokat bocsátanának ki a célbavett járművek irányába. A regisztráció ugyanakkor automatikusan beindul abban a pillanatban, amikor egy kocsi a megengedettnél nagyobb sebességgel közlekedik.

A kép és videó felvétel 30 másodperccel azt megelőzően elkezdődik, hogy a felügyelő személy megnyomta volna a gombot, s a regisztrálás leállítása után 60 másodperccel fejeződik be.

A készülékeket egyelőre nem vetették be élesben, ezekben a hetekben ugyanis azoknak a rendőröknek a kiképzése zajik, akik használni fogják ezeket. Hogy ez mikor fog megtörténni, arra nem tudtak választ adni az illétekesek, akárcsak arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül egy ilyen berendezés.

 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!