ERDON Helyi hírek

2010.03.01. 15:09

Minőségi munkát akarnak

<p>Nagyvárad - Hétfőn délután sajtótájékoztatót tartott Ilie Bolojan polgármester és dr. Gheorghe Carp alpolgármester. Egyebek mellett a nagyváradi utcáknak a felújításáról és korszerűsítéséről esett szó.</p>

A városházi sajtótájékoztatón dr. Gheorghe Carp alpolgármester bejelentette: ezekben a hetekben 58 nagyváradi utcán aszfaltoznak, a felhasznált szurokmennyiség közel 200 tonna. Az önkormányzat műszaki igazgatóságának a kivitelező cég (Selina) naponta kimutatást készít a munkálatok állapotáról. Hétfőn például a Nojoridului, a Todea, a I. Alexi, a Bunyitai Vince és a Valea Drăganului utcákban dolgoztak, a Cazaban, a Meşterşugarilor, az Eminescu, a Horea, a December 22. és a Sucevei utcákban, valamint az Aradi úton pedig kátyúztak. Szintén munkálatok zajlottak az I. Corneli utcában (túl magasan voltak a csatornafedelek), a Matei Corvin utca sáncainál és a Dacia sugárút zöldszigeteinél is. Ugyancsak március 1-jén elkezdődtek a munkálatok a Czárán Gyula utcában és az Oneştilor utcában (átadási határidő április 30.). Leadták a rendelést tizenkét utca korszerűsítésére, ezek a következők: Al. Donici, Al. Papiu Ilarian, Cărăbuşului, Cheile Turzii, George Bota, Gutenberg (a Carol Davila-Prundului szakasz), Ion Mincu, Lotrului, Micsandrelor, Pietrişului, Prundului és Voltaire. Szintén hétfőn nekikeztek azon hat utca (Depoului, Margaretei, Morii, Ursului, Vaporului és Miron Costin) modernizálásának, melyek megtalálhatóak a Regionális Operatív Programon (ROP) keresztül finanszírozott tizenkilenc utca között.

Több utcafelújítás

Ilie Bolojan polgármester arról számolt be, hogy az idén a 2009-es évhez képest több utcát újítanak fel. Mindez annak köszönhető, hogy tavasszal nekilátnak a ROP által támogatott utcák korszerűsítésének, és a Román Fejlesztési Banktól felvett kölcsönből is 12,5 millió eurót vesznek fel a tavalyi 2,5 millió euró helyett. Nagyobb hangsúlyt fektetnek ugyanakkor a minőségre, a kivitelezőknek a munkálatok befejezése után a következő intervallumú jótállási időt kell biztosítaniuk: az EU-s pénzekből történt korszerűsítések esetében 5 év, a felújításoknál 3 év, nagyobb aszfaltszőnyegeknél 2 év, kisebbeknél 1 év, kátyúzásnál pedig 6 hónap.

Kiegészítő lépésként azoknak a városházi alkalmazottaknak, akik részt vesznek a tenderfüzetek összeállításában és a versenytárgyalási bizottságokban, monitorizálják és átveszik a munkálatokat, plusz illetményeket adnak annak érdekében, hogy "jobban ellen tudjanak állni a kisértéseknek". Azokat viszont, akik valamilyen okból kifolyólag nem veszik észre a hibákat vagy a gyatra minőséget, elbocsátják. Mivel kevés munkatárssal rendelkeznek, azt is tervezik, hogy a telepvezetői funkció ellátását külső cégekre bízzák. A nyertes vállalkozástól garanciát kérnek, melyből rossz minőség esetén levonják a pluszköltségeket.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!