ERDON Helyi hírek

2010.03.21. 16:56

Mégtöbb oxigénre van szükségünk!

<p>Bihar megye - Az EKE 91 - Nagyvárad is kiveszi a részét az erdősítés hónapja alkalmából szervezett faültetési akciókból. Erről és a zöldövezetek fontosságáról esett szó a hagyományos előadássorozat keretében.</p>

Zöldövezetek Nagyváradon címmel Smit Ildikó egyetemi előadótanár, az EKE 91 - Nagyvárad titkára tartott előadást péntek délután az Ady Endre Líceum egyik osztálytermében. Az érdeklődőket Tiponut Tibor elnök köszöntötte, aki ismertette az EKE aktuális híreit. Elmondta, hogy a közeljövőben az EKE 91 is kiveszi a részét az Erdészeti Hivatal által szervezett faültetési akciókból. Szerdán például mintegy 25 csemetét ültetnek el a várad-rogériuszi templom közelében. Smit Ildikó ehhez kapcsolódó előadása a városi zöldövezetek szerepére és fontosságára hívta fel a figyelmet, illetve a nagyváradi helyzetképet is bemutatta. A zöldözvezetek fontosságát több szempont szerint összegezte az előadó. Egyrészt fontos a biológiai és fizikai funkció (ionképző hatás, lég- és hangszennyezés csökkentése, vegyi tisztítás, stb.), a társadalmi funkció (rekreációs szerep) másrészt pedig az esztétikai funkció egyaránt.

Minden fa egy élet

Elhangzott, hogy Nagyváradon az egy lakosra eső zöldterületek számaaz 1990-es évektől kezdve folyamatosan csökken. A javasolt számérték a 100 ezer fölötti lakosággú települések esetében 17-26 négyzetméter/fő, míg jelenleg ez a szám városunkban 9,81. Smit Ildikó fényképekkel illusztrálva bemutatta az egyes nagyváradi zöldterületeket. Véleményével - miszerint a városnak mégtöbb szakértelemmel elültetett fára van szüksége - a jelenlévők is egyet értettek. Szóba került az is, hogy a Téglavető (Dacia) sugárúton az autóforgalmi sávok közötti zöld területet felújítják, új fákat ültetnek a régiek helyére. A résztvevők is kifejtették a véleményüket ezzel kapcsolatosan. Sok pénzbe kerülnek a hasonló akciók, emlékezzünk csak Holdas templom előtti tuják kivágására és a terület mediterrán növényzettel való beültetésére. Felháborító, hogy az adófizető polgárok pénzéből finanszírozott mediterrán vegetáció néhány hónap alatt teljesen tönkrement és azóta sem került új a helyére. Az előadó azzal a gondolattal zárta a beszélgetést, hogy fontos, hogy minél több fát ültessünk, hiszen mégtöbb oxigénre van szükségünk. Minden fa egy élet, így ehhez méltóan kell gondozzuk meglévő zöldterületeinket.

Mészáros Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!