ERDON Helyi hírek

2010.03.12. 14:20

Marosvásárhelyi tabuk

<p>Marosvásárhely - A megyeszékhely és a magyarság tabutémáiról mondták el véleményüket csütörtök este Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke, Marius Cosmeanu és Sorina Bota újságirók, Koreck Máris a Divers Egyesület elnöke valamint Alexandru Cistelecan a Petru Maior egyetem professzora.</p>

A Várkonferenciák sorozat keretében megrendezett beszélgetésen, olyan kérdésekre próbáltak válaszolni mint: miért nem akarnak beszélni a románok az autonómiáról és lenézik azokat akik szóba hozzák, hogyan látja a többség a kisebbség helyzetét, a többség miért nem fogadja el, hogy van egy Székelyföld, milyen nyelven kellene beszélni a marosvásárhelyi közigazgatási intézményekben és milyen alapon kellene megnevezni a díszpolgárokat.

„Az értelmiségiek között az autonómia nem tabutéma. Akkor lesz autonómia Romániában amikor az egyszerű román ember számára fontos lesz a magyarok és kultúrájuk megmaradása”, véleményezte Smaranda Enache. Cistelecan szerint az autonómia tabutémaként volt örökölve melyhez hozzáadódik egy bizonyos fokú félelem is. „Nem lenne a félelem, ha eleitől fogva aprólékos magyarázat is fűződött volna az autonómia fogalmához. A románok az egységes román állam felbomlását látják az autonómiában”, tette hozzá Cistelecan professzor. A Székelyföldről szólva Smaranda Enache elmondta „Gondolom mindenki tudja, hogy létezik egy Székelyföld. Mi egy olyan államból kerültünk ki mely homogén kellet legyen. Gyerekeink nem tanulnak semmit Erdély történelméről, mert az erdélyi fejedelmek magyarok voltak, de különben más régiókról sem tanulnak”. Haladásnak tekinti, hogy a letűnt rezsimben bemondott időjárás-jelentéssel szemben, amikor csak az égtájak voltak megemlítve, jelenleg régionként jelenítik meg az időjárást.

„Meg fog jeleni Székelyföld is, de szomorú vagyok, hogy nem Marosvásárhely lesz a fővárosa mert a székelyföldi városok jobban törekednek a fejlődésre mint Marosvásárhely”, mondta még a Pro Európa Liga társelnöke. A beszélgetésen szó eset még a marosvásárhelyi márciusi eseményekről melyek az elhangzott vélemények szerint a „régi” és az „új” összecsapásának lehet tekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!