ERDON Helyi hírek

2010.03.23. 14:41

Kárt okozó kevélység

<p>Nagyvárad - A román állam egyes intézményeinek túlbuzgósága miatt nem juthatott az országba 750 ezer dollárnyi amerikai segély. Szerencsére az ugyancsak amerikai egészségügyi felszerelések eljutottak a cálba, jelentette ki Radu Tirle a Bihar Megyei Tanács elnöke.</p>

Michigan, Nyugat-Virginia és Kalifornia államokból érkező delegációk látogattak Romániába. A három egyesült államokbeli csoport különböző szakterületen fejti ki tevékenységét, a Bihar Megyei Tanács székhelyén tartott keddi sajtótájékoztatón megjelent kaliforniaiak szociális és egészségügyi téren jótékonykodnak. Radu Tirle a Bihar Megyei Tanács elnöke a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy ezek az emberek húsz éve segítik Romániát, mely időszak alatt több mint kétszáz konténernyi segélyt juttattak az országba, majd bejelentette, hogy a Bihar megyei egészségügyi intézményeknek szánt felszerelések megérkeztek Romániába. Radu Tirle hozzátette, hogy az amerikaiak eddig több romániai megyét segítettek különböző adományokkal, de felkérte őket arra, hogy ezentúl csak Bihar megyét támogassák. Mikor ezt angol nyelven elmondta, az ameriakaiak mosolyra fakadtak.
 
Adományok
 
Bob Pagett az Assist International elnöke beszédében elmondta: a Rotary klub két korábbi kaliforniai elnökével, David Gallagherrel és Nick Mascitellivel együtt jött Romániába, és együt látogattak meg több Bihar megyei létesítményt, köztük a megyei kórházat is. Dan Pavel a nagyváradi Rotary Klub, az amerikaiaiak itthoni partnerszervezetének elnöke elmondta, hogy a mostani adomány 98 tételből áll, melyek a legmodernebb egészségügyi berendezések és felszerelések, illetve azok kiegészítő tartozékai. Az adomány értéke meghaladja az 500 ezer eurót. A belényesi kórház tizenkét monitort, egy defibrillátort, két inkubátort kapott, de a megyei kórháznak, és kisebb mértékben a vaskohsziklási kórház is kapnak majd az amerikaiak adományából.
 
Kevélység, szegénység
 
Az egyik újságíró rákérdezett arra, hogy igaz-e az, hogy az egyik élelmiszerszállítmányt a román hatóságok megsemmisítették a múlt héten a konstancai kikötőben. Radu Tirle meglehetősen ingerülten válaszolva tudatta: a román állam egyes intézményei túlbuzgóságból megsemmisítik, vagy nem fogadják a segélyeket. „Mi, románok nemcsak szegények, de kevélyek is vagyunk. Amerikában az ottani szokások szerint azt írják a csomagolásra, hogy mely időpont előtt szabad árusítani a termékeket, de amikor ez a határidő lejár, akkor még legalább fél évig tökéletes minősége van az élelmiszernek. Konstancán egy 250 ezer dollár értékű élelmiszersegélyt megsemmisítettek, másik két konténert pedig elirányítottak más országokba, vagyis a román állam egyes intézményei 750 ezer dollárnyi kárt okoztak az országnak, miközben a hazai szupermarketek tömve vannak lejárt élelmiszrekekkel.” Tirle hozzátette, hogy az amerikaiak most nagyon szomorúak, mert sehol máshol a világon nem tapasztaltak ilkyen elbánást. A megyei tanács elnöke kilátásba helyezte azt, hogy nyílt levelet fog írni az érintett intézményekneknek, amelyben felkéri őket, hogy ne legyenek annyira túlbuzgóak.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!