ERDON Helyi hírek

2010.03.05. 12:10

Jön a második székelyföldi önkormányzati nagygyűlés

<p>A romániai Magyar Polgári Párt részt vesz március 12-én a székelyföldi önkormányzati nagygyűlésen — erről döntött a párt országos elnöksége. Arról is határoztak, hogy támogatják a tervezett határozatokat - írja a Háromszék című sepsiszentgyörgyi napilap honlapján.</p>

 A Székelyföld autonómiájának elősegítését célzó székelyföldi önkormányzati nagygyűlést először 2009 januárjában kezdeményezték, majd szeptemberben tartották meg, két székelyföldi helyszínen. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem tartja időszerűnek a rendezvényt, ezért valószínűleg nem képviselteti magát a március 12-i, sepsiszentgyörgyi II. Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlésen, a Magyar Polgári Párt (MPP) viszont részvételi szándékának bejelentésével együtt javaslatokat tartalmazó közleményt is adott ki.

A Háromszék című napilap által ismertetett közlemény hangsúlyozza: fontos lenne, hogy az összegyűlő önkormányzati képviselők határozatot hozzanak arról, hogy a székelyföldi önkormányzatok forduljanak az Európa Tanács parlamenti közgyűléséhez, kérve egy jelentéstevő kinevezését. Az ő feladata lenne a székely nemzeti közösség általános helyzetének felmérése a közösség által kinyilvánított autonómiaigény megvizsgálására. Az MPP támogatják azt a kezdeményezést is, hogy a magyar nyelv váljék hivatalossá a Székelyföldön. Ezen kívül a párt javasolja, hogy a nagygyűlés résztvevői forduljanak beadvánnyal az Európai Parlamenthez a székelyföldi területi autonómia törvénybe foglalása érdekében. A lap emlékeztet arra, hogy a tavaly januárban kezdeményezett székelyföldi önkormányzati nagygyűlés célja az lett volna, hogy politikai színezettől függetlenül összegyűjtsön minden helyi és megyei tanácstagot, polgármestert, alpolgármestert.

Az elképzelés szerint a közösen meghozott döntések, a majd kétezer választott képviselő egységesen kinyilvánított akarata nem lett volna megkerülhető sem Bukarestben, sem Brüsszelben. Végül 2009-ben egy gyűlés helyett kettőt szerveztek, így igazán jelentőssé egyik sem válhatott. A tavalyi tervek szerint az idén márciusban, Sepsiszentgyörgyön egy nagygyűlésen találkoztak volna az MPP-s és RMDSZ-es önkormányzati tisztségviselők. Mivel az RMDSZ nem tartja indokoltnak az összejövetelt, csak néhány száz polgári tanácstag részvételére lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!