ERDON Helyi hírek

2010.03.29. 19:28

Húsvéti hangulatot teremt

<p>Szatmár megye - A <strong>Tavaszi Kézműves Vásár</strong>on ezúttal főleg helyi kézművesek és iparművészek mutatkoznak be, és idén először helyi kistermelők is elhozzák portékáikat, amelyekből kóstolni is lehet.</p>

A szatmáriak számára már szinte megszokottá vált, hogy a húsvéti és karácsonyi ünnepeket megelőző időszakban egyszer csak felbukkannak valahol a városközpontban az Aranykapu Kulturális Egyesület nádfedeles házikói, benépesedve az adott ünnephez kötődő portékáikat árusító kézművesekkel. Része az ünnepi hangulatnak, hozzátartozik a városképhez, már hiányozna, ha nem lenne. A vásár rusztikus hangulata sok külföldről érkezőt is odavonz, kíváncsiak, elbeszélgetnek a kézműves mesterekkel. Akinek ideje van, kicsit megáll a rohanásban, nézelődik, kérdezget. Aztán a vásár mellett egyszer csak ősi ritmusú dobpergés hangzik fel, aminek láthatóan mindenki a hatása alá kerül, Cserey Csaba és Földi Tibor időnként felhangzó improvizációi már részei lettek a vásárok hangulatának.

Helybeli kézművesek

Az idén egy kivétellel helyi kézművesek, iparművészek állítanak ki a vásáron. Az előző alkalommal, amikor a megyei tanács is támogatta a rendezvényt, több kézműves érkezett Erdély távolabbi vidékeiről, akik számára szállást és ellátást tudtak biztosítani, fedezték útiköltségüket, az idén viszont önerőből oldották meg a vásár szervezését. Itt mindig a helyi kézművesek élveznek előnyt, hiszen a kezdeményezés elsődleges célja a helyi kézműves hagyományok, népi kisiparos mesterségek átmentése, újraélesztése volt - fogalmazott Nezezon Enikő, a vásár szervezője. A mostani vásáron a húsvéti ünnepkörhöz kötődő díszeket, tárgyakat, ékszereket kínálnak a kézművesek, újdonságot jelentenek a foltvarrással készült kopogtatók, díszek. Az idén először az egyesület meghívására helyi kistermelők is bemutatkoznak. Reizer György Túrterebes-szőlőhegyi borait kínálja, meg is lehet kóstolni a nemes oltott szőlőből készült fehér- és vörösborokat. Egy szatmárhegyi fiatal kertész pedig távol-keleti eredetű lombhullató díszcserjéit mutatja be, egyesek éppen most virágoznak. A vásárok szerves részét képezi a gyerekekkel való foglalkozás is, a kézműves fogások megtanítása, aminek ezúttal a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban szervezett ünnepváró rendezvény teremtett megfelelő körülményeket. A vásári hangulat megteremtéséhez bizonyosan hozzájárulnak a szabadtéri tavaszi koncertek az Opus 4 kamarazenekar előadásában, amelyeket szerdán és csütörtökön hallhatunk a vásár mellett 13 órai kezdettel.

Pándi Annamária

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!