ERDON Helyi hírek

2010.03.10. 10:18

Hess tízparancsolata Váradon

<p>Nagyvárad - Hétfőn, március 22-én 19 órától mutatják be a Varázshegy Színházi Műhely vendégjátékaként a nagyváradi Árkádia Bábszínházban Alina Nelega: Rudolf Hess tízparancsolata című darabját.</p>

Az előadás az Aradi Kamaraszínház-Szegedi Hetek Csoportja produkciójaként jött létre. A nagyváradi közönség Harsányi Attilát láthatja a színpdon, aki legutóbb Mrozek Nyilt tengeren című darabjában játszotta a Kövért nagy sikerrel. A számos fesztiváldíjat elnyert előadás Rudolf Hess utolsó éjszakáját tárja a néző elé, amikor is Hitler hű csatlósa mielőtt végleg távozna az életből, még egyszer megpróbálja meggyőzni saját magát, hogy valóban nem bánt meg semmit. Hogy valóban minden úgy volt jól, ahogyan történt. A Rudolf Hess tízparancsolatának szövege sokkolóan hat a nézőre. Alina Nelega tárgyilagos távolsággal kezeli hősét, a náci fajelmélet kidolgozóját. Harsányi Attila játéka pedig: „eloldja a szöveg tömbszerűségét, testi-lelki hullámzást ad neki: egyik pillanatban csendes delejjel szólal meg, hogy nem lehet nem hinni neki, majd harsány-cirkuszi tónusban parodizál, megint máskor az irónia finomságával, és újra csak a legteljesebb emberi érzékenységgel szól hozzánk. Eleinte szálfaegyenesen, valamiféle papi öltözetben, később félmeztelenül, mint kissé felpuhult katonaember, aztán egyszer csak szöveget darál, miközben a bal kezét is bedarálja a húsprésbe. A színészi képességek és a szakmai teljesség olyan szintjén mindezt, ahol már lényegtelen a kérdés, hogy mennyi ebből a technika és mennyi az átélés. Se részt venni nem enged, se távol maradni, pontosabban néha az egyikre késztet, néha a másikra, van, hogy egyszerre mindkettőre. Félelmes, megrázó élmény.” - írja Török Ákos a Criticai Lapokban. Jegyek elővételben a King Art Fő utcai üzletében március 15-től válthatók, illetve az előadás előtt a helyszínen kapathók. Egy teljes árú jegy 15 lejbe kerül, diákoknak, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak 10 lej a belépő. Szervező: a nagyváradi THEATRON Egyesület – Varázshegy Színházi Műhely.

Alina Nelega: Rudolf Hess tízparancsolata
Fordította: Anamaria Pop
Rudolf Hess: Harsányi Attila
Díszlet-jelmez: Tapasztó Ernő-Harsányi Attila
Rendezte: Tapasztó Ernő
Az előadás időtartama: 1 óra, szünet nélkül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!