ERDON Helyi hírek

2010.03.15. 19:36

Európa tavaszára emlékeztek

<p>Szatmár megye - Szamoskóródon, Nagykolcson és Szamoskrassón, az 1848–as forradalom és szabadságharc emlékhelyein tartott megemlékezéseken részt vett Gáti István kormányfőtitkár–helyettes is.</p>

Szamoskóródon az 1992–ben, a református parókia falán elhelyezett Petőfi–emléktábla előtt rendezett koszorúzási ünnepséget az RMDSZ helyi szervezete és a református egyház. Thoroczkay Sándor történész röviden ismertette azt az 1846–47 közötti időszakot, amikor Petőfi Sándor tizenegy alkalommal vendégeskedett Szamoskóródon a Csabay–családnál. Az emléktáblát megkoszorúzta Gáti István kormányfőtitkár–helyettes, Erdei D. István parlamenti képviselő, A Szent István Kör küldöttsége, valamint Kolcs község polgármesteri hivatala, a helyi tanács, az RMDSZ és a református egyház küldöttsége.

Nagykolcson Balla Gábor református lelkipásztor ismertette Oroszhegyi Józsa, nagykolcsi származású szabadságharcos életútját, valamint a forradalomban és a szabadságharcban kifejtett tevékenységét. A nagykolcsiak büszkék rá, hogy ilyen nagy egyéniség neve fűződik a településhez, ezért állítottak emléktáblát számára a templom falán, hogy minden évben itt emlékezenek meg az 1848–49–es eseményekre.

Példa a ma élők számára

A szamoskrassói református templomban Sipos László helyi lelkipásztor igehirdetésében hangsúlyozta, hogy ez az a nap, amikor minden évben a világ magyarsága együtt emlékezik Európa tavaszára. A történelem során soha nem vált ismertté annyi értelmiségi személyiség, mint 1948–ban. A szabadság iránti vágyuk, a szabadság kivívásáért kifejtett tettük példa lehet a ma élők számára is. A 48–as eszmék közül nagyon sok még mindig csak álom. Ezek az eszmék csak akkor valósulhatnak meg, ha megszünik a magyar–magyar közötti ellentét.

Thoroczkay Sándor rövid előadásában azoknak a szerepéről is beszélt, akik a Szamos mentén születtek és ott kezdték el forradalmi tevékenységüket. Ilyen személyiség volt Darvay Ferenc, aki a polgári demokrácia megteremtését tűzte ki céljául. A helyi iskolások műsora után a résztvevők megkoszorúzták a templom falán lévő világháborús hősök emléktábláit és a Darvay–kúria falán lévő Bem–emléktáblát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!