ERDON Helyi hírek

2010.03.31. 08:03

Elkezdődött a horgászszezon

<p>Szatmár megye - A szamosdarai horgásztavon péntektől hivatalosan is elkezdődött a horgászszezon. A tervekről Tepfenhart Adalbertet, a Szatmárnémeti Sporthorgász Szövetség igazgatóját kérdeztük.</p>

Március 26-án, pénteken a tulajdonos pusztadaróci önkormányzat és a tavat működtető horgászegyesület vezetősége megegyezett abban, hogy az egyesület 15 évig fogja működtetni a szamosdarai horgásztavat. Ezzel egyidőben elkezdődött a horgászszezon a horgásztavon.

Gondokkal jár a működtetés

A több mint 2800 tagot számláló Szatmárnémeti Sporthorgász Egyesület igazgatója, Tepfenhart Adalbert szerkesztőségünknek elmondta, hogy ő elsősorban egy mezőgazdasági tevékenységnek, illetve egyfajta állatgazdálkodásnak tekinti a szamosdarai horgásztó működtetését, amely sajnálatos módon állandóan ki van téve az időjárás változásainak, ezért egy kockázatos vállalkozásnak számít. „Mivel az utóbbi években egyre jobban érezhető, hogy a tavasz és az ősz gyakorlatilag megszűnőben van, amely teljesen felborítja az ökoszisztémát, ez súlyos gondokat okoz a halak szaporodásában, mivel a szaporodás tavaszra korlátozódik” - magyarázta a szakember, majd hozzátette, hogy a halak ezekben a hetekben szaporodnának a leginkább, de ha a felmelegedés ilyen ütemben erősödik, akkor ezzel együtt a víz hőmérséklete is, aminek következtében a víz rohamosan párologni kezd és lassan elfogy, és fennáll az ikrák és halivadékok elpusztulásának veszélye: „Így történt ez az 1990-es évektől kezdődően is, amikor a szamosdarai 10 hektáros horgásztó néhány év alatt teljesen eltűnt és egy iszap lett belőle” - fejtette ki az igazgató, aki azt is elmondta, hogy mindezek ellenére, vállalva a tó működtetésével járó kockázatot, mindent megtesznek a jelenleg csupán 4 hektáron elterülő tó bővítése és modernizálása érdekében.

Három év alatt 11 hektáron

Az igazgató elmondta, hogyha minden a részletesen kidolgozott ütemterv szerint halad, akkor mintegy 3 év alatt 11 hektárosra bővítik ki a horgásztavat, amely eddig még sohasem létezett ilyen nagyságú területen. "A számítások szerint ez 100-150 ezer lejből megoldható lesz" – állapította meg Tepfenhart, majd hozzátette, hogy további 3 hektár területen turisztikai céllal, sátorozási lehetősége is lesz majd az arra járó horgászoknak és turistáknak. „A horgásztóban többségében pontyokat, amurt és kárászt lehet horogra akasztani, de van itt csuka, bodorka és vörösszárnyú hal is” – ismertette a halválasztékot az igazgató, majd elmondta, hogy évente körülbelül egy tonna pontyot és amur fajta halat telepítenek a horgásztóba 4-5 részletben. „Az idén is lesz afrikai harcsa a tóban, de mivel roppant melegigényes halfajtáról van szó, ezért ezt a fajtát csak júniustól telepítjük a tóba és csak ezután lehet őket horogra akasztani” - osztotta meg szerkesztőségünkkel a hírt a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!