ERDON Helyi hírek

2010.03.17. 15:05

Elfogadni a másságot

<p>Bihar megye - Ünnepélyes keretek között ért véget a Barátaim az ADOR-tól című program, melynek során a résztvevő nagyváradi diákok közelebb kerültek a Down-kórosokhoz, s web-oldalt is készítettek róluk.</p>

Első alkalommal zajlott ilyen jellegű program Nagyváradon: olyan diákok vettek részt, akik elvégezték az ECDL számítógépkezelői programnak a WebStarter fokozatát . Minden résztvevő diákcsapatnak alkalma nyílt megismerkedni egy Down kóros fiatallal, akivel közös programokon vettek részt, miközben megtanultak vele kommunikálni. Nem egy esetben valódi barátság alakult ki a fogyatékkal élő és a diákcsapat tagjai között. A programnak kettős célja volt: egyrészt, hogy a diákok ültessék gyakorlatba a tanfolyamon elsajátítottakat - azaz készítsenek egy web-oldalt - másrészt, hogy tanulják meg elfogadni a másságot.

Barátkoztak

Az általunk megkérdezett fiatalok arról számoltak be: korábban idegenkedtek a fogyatékkal élőktől, ám mostanra megtanulták, hogy ők is szeretetet adni és kapni tudó személyek, akikkel lehet barátkozni, s akiktől nem kell óvakodni. Az ismerkedés során tapasztaltak képezték az alapját annak a web-oldalnak, melyet mindegyik diákcsapat el kellett készítsen, s melyben bemutatták magát a Down-kórt, illetve azt a fiatalt, akinek a hétköznapjaiba alkalmuk nyílt betekinteni.
A tavaly októberben kezdődő programban a Mihai Eminescu Főgimnázium, az Onisifor Ghibu Középiskola, valamint az Emanuel Baptista Középiskola több diákcsapata vett részt.
Tegnap, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalban a diákcsapatok bemutatták a web-oldalakat, s a legjobbakat díjakkal jutalmazták. Felszólalt többek között Florica Cherecheş,  a Helyi Tanács szociális bizottságának elnöke, Gheorghe Carp alpolgármester, Omer Ismet Bihar megyei informatikai szaktanfelügyelő, Cristiana Nistor, a Down-kórosok Nagyváradi Egyesületének (ADOR) képviselője, Ana Dulu, az romániai ECDL vezérigazgatója, s Cristian Vereş területi képviselő. Utóbbi elmondta: sohanem tapasztalt annyi ártatlanságot és őszinteséget, mint a Down-kórosok között.

Web-oldalak

A záróünnepség egy megható momentuma volt, amikor két Down-kóros fiatal, Ioana és Florina szólalt fel. Egyszerű szavakkal mondták el, mennyire örülnek annak, hogy új barátokra találtak, és hogy szeretnék otvábbra is rendszeresen tartani a kapcsolatot a diákokkal.
Később a diákcsapatok mindegyike bemutatta az általa készített web-oldalat, melynek főszereplője az a Down-kóros fiatal volt, akivel az elmúlt hónapok alatt megismerkedtek és összebarátkoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!