ERDON Helyi hírek

2010.03.11. 13:53

CARPO: gyorsabb kölcsönfolyósítás

<p>Nagyvárad - Eredményes évet zárt tavaly a Nyugdíjasok Nagyváradi Önsegélyező Pénztára (CARPO) - derült ki a ma megtartott évi közgyűlésen. Nőttek bevételeik és több tagjuk is van, mint régebben.</p>

A gyűlést ezúttal nem a Városi Művelődési Házban, hanem a CARPO szomszédságában lévő Maxim szálló elegáns gyűléstermében szervezte meg a pénztár. Mintegy százan jöttek el, s a nyugdíjasokon kívül részt vett Leontin Ţîrle, a nyugdjpénztár Bihar megyei igazgatója, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalát (ASCO) pedig Gheorghiţa Radiana képviselte.

Több pénz

Emil Vereş elnök köszöntötte az egybegyűlteket, majd Gavril Crişan pénzügyi felelős elolvasta az igazgatótanács tavalyi évre vonatkozó jelentését. Elhangzott: több mint 11 ezer tagjuk van, s a tagdíjakból tavaly 6,8 millió lej gyűlt össze, ami személyenként átlagban 543 lejt jelent, 79 lejjel többet, mint tavaly. Csaknem 13 millió lej kedvezményes kölcsönt adtak 6422 tagjuknak; 455 személynek adtak temetkezési segélyt több mint 200 ezer lej értékben, 80 személynek nyújtottak vissza nem térítendő kölcsönt szociális ankétok alapján, 2470 lej értékben és 14 kilencven éven felüli tagjuknak folyósítottak 14.440 lejt.

A tavalyi év végén 1,6 millió lej jövedelmet regisztráltak, többet, mit 2008-ban, amikor ez az összeg 1,2 millió lej volt. Ennek köszönhetően csökkent a várakozási idő a kölcsönökre, arra is volt példa, hogy már a kérvényezés napján megadták az igényelt összeget. Az is elhangzott: bár a tagok több mint 90%-a esetében nincs gond a tagdíjak, illetve a részletek visszafizetésénél, mégis akadnak, akikkel a tagdíjbeszedők nagyon nehezen boldogulnak. Egy-egy címre többször kell elmenjenek, mert sokadszor is visszautasítják őket.

Nehéz esetek


A főkönyvelő, valamint a cenzorbizottság vezetőjének beszámolóját hozzászólások követték. A felszólalók többsége elégedett volt a CARPO-val, és nem győzött köszönetet mondani a kapott segítéségért. Volt, aki különböző javaslatokkal állt elő - például elhangzott, hogy csökkenteni kellene a kamatot, illetve, hogy a CARPO-nak népszerűsítenie kellene a Nyugdíjasok Pártját. Voltak, akik a nyugdíjpéntár igazgatójához intéztek különféle kérdéseket, mások saját nehéz anyagi helyzetüket hangsúlyozták ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!