ERDON Helyi hírek

2010.03.15. 19:41

Béke, szabadság, egyetértés

<p>Szatmár megye - Sárközújlakon az iskola udvarán lévő Petőfi szobornál kezdődött az ünnepség.</p>

Tegnap délután Sárközújlakon Seer Gyula, helyi RMDSZ-elnök köszöntője után Erdei D. István parlamenti képviselő ünnepi beszédében elmondta, hogy ma ugyanúgy, mint 1848-ban „egyszerre van szükség reformkori lelkesedésre, a közért való gondolkodásra, a márciusi ifjak lendületére, de a kiegyezéshez vezető bölcsességre is.” A képviselő cselekvésre buzdította a sárközújlakiakat: „Cselekedni kell és nem azt várni, hogy mások fordítsák jobbra kisebbségi sorsunkat.”

Bírált is a képviselő

Erdei beszédében felháborodásának is hangot adott: „Bár az RMDSZ kormányzati szerepet vállalt, de megyénkben a mai napig nem helyezték vissza jogaikba a menesztett magyar vezetőket, és bár jóvá van hagyva a Sárközújlak-Szatmárnémeti közötti részt is érintő, DN19-es országút modernizálása, az államhatalom egyszerűen nem hajlandó a munkálatok megkezdését elrendelni.” Végszóként a képviselő kifejtette, hogy figyelemre méltó az, ami a forradalom 12 pontja előtt megfogalmazódik: „Legyen béke, szabadság és egyetértés” - zárta beszédét Erdei. Ezt követően az iskolások mutattak be ünnepi műsort, majd megkoszorúzták Petőfi szobrát.

Színdarab és kiállítás

A koszorúzás után az V-VIII. osztályos iskolások Kása Enikő, Sipos Boglárka, ifj. Csáki Ferenc tanárok és Szőlősi Enikő aligazgatónő irányításával rövid 1848-as színdarabot mutattak be, amelynek végén a jelenlévők közösen elénekelték a himnuszt. Az ünneplő közönség ezek után átvonult az RMDSZ székházba, ahol Seer Emőke-Izabella, a szatmárnémeti Aurel Pop Képzőművészeti Líceum X-es diákjának festménykiállítását tekinthették meg az érdeklődők. A nemzeti ünnepet szeretetvendégséggel zárták a sárközújlakiak.

Ifj. Koszta Endre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!