ERDON Helyi hírek

2010.03.21. 17:02

Az egyház tanulságtevőinek versenye

<p>Bihar megye - Szombaton a Szent László Gimnázium adott otthont a római katolikus diákok számára szervezett Egyházmegyei Hittan Olimpia írsábeli vizsgájának. Hetvenegy diák mérte össze tudását.</p>

A szombat délelőtti egyházmegyei hittanversenyen azok a Bihar megyei V-XII. osztályos, világi vagy felekezeti oktatásban részesülő diákok vettek részt, akik túljutottak a helyi szakaszon. A hittanverseny a Exc. Böcskei László megyés püspök által celebrált szentmisével vette kezdetét a Bazilikában. A főpásztor a filozófikus alkatú Edit Stein példáját állította a diákok elé, aki azt a kérdést tette fel magában, hogy milyen a szép foglalkozás. Elhangzott, hogy minden olyan foglalkozás szép, mely az Isten szolgálatának jegyében történik. A hittanverseny lehetőséget ad a diákok számára felmutatni a legszebb ismereteket, amit Istenről és a hitről szereztek meg. "Az Isten szépsége a világban és mibennünk is jelen van és ezt ehhez méltó módon kell kifejezni és továbbadni. Ti vagytok az egyház tanulságtevői, teremjetek sok lelki gyümölcsöt." - fogalmazott a főpap.

Írásbeli vizsga

A szentmisét követően a tantárgyversenyen résztvevő 71 diák átment a Szent László Gimnáziumba, ahol sor került a irásbeli vizsgára magyar és német nyelven. 13 óráig írtak a diákok. A teológia szakról, minden évfolyamról egy tanuló jutott tovább, akik a május 13-16 között, harmadik alkalommal megszervezett országos döntőn is bizonyíthatnak. Az oktatási minisztérium által is elismert versenyen a legjobb eredményt elért diákok automatikus felvételt nyernek a teológiai egyetemre. A teológia szakos diákok továbbjutói: Veres Janka Eszter (9. osztály), Kurucz Norbert (10. osztály) és Kiss Lilla (11. osztály). A világi szakos diákok számára nem szerveznek oszrágos szintű versenyt is, így azokat nevezzük meg, akik a első helyezést érték el: Pleszken Tímea (5. osztály, Szentjobb), Marhási Zsuzsanna (6. osztály, Margitta), Heidenhoffer Erhard (7. osztály, Érmihályfalva), Radoi Krisztán (8. osztály, nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium), Dunai Ágota (9. osztály, Margitta), Nica Erzsébet (10. osztály, Érmihályfalva), Veres Csilla (11. osztály, Érmihályfalva), valamint Kiss Tímea (12. osztály, Érmihályfalva).

Mészáros Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!