ERDON Helyi hírek

2010.03.06. 18:01

A tanügyi reformról tanácskoztak

<p>Marosvásárhely – „A mostani oktatási rendszer túlterhelt, szegény, túlcentralizált és instabil. Meg kell szüntetni a túlterheltséget, a szegénységén segíteni, meg kell szüntetni a túlközpontosítást, erőteljesen kell decentralizálni és stabillá kell tenni az oktatási rendszert, hogy lehessen tervezni”, fogalmazott Markó Béla szövetségi elnök a magyar középiskola iskola igazgatókkal és aligazgatókkal való tanácskozást kővetően.</p>

A pénteki találkozón a készülőben levő tanügy reformról tanácskoztak mivel „az anyanyelv oktatás és általában az oktatás kérdése a társadalom számára prioritás”.

A tanácskozás keretében, Bokor Tibor szenátor, az oktatási bizottság tagja, ismertette az RMDSZ, a tanügyi reformra vonatkozó javaslatait melyek a tanárok alkalmazására, a vezetőtanács összetételére, az igazgatók párttagságára, a kiértékelő vizsgákra, a tantervre valamint az iskolák finanszírozására vonatkoznak.

Markó Béla szerint a finanszírozás tekintetében egy rugalmas kritérium rendszert kell bevezetni mely lehetővé, teszi a pozitív diszkriminációt. Véleménye szerint a tanügyi törvénytervezet egy-két heten belül vitára kerül de addig is folytatni fogja a konzultációkat a civil szervezetekkel, pedagógus szövetséggel és az egyházak képviselőivel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!