ERDON Helyi hírek

2010.03.08. 16:52

A legmodernebb elektronikus szimulátor

<p>Kolozsvár – A Kolozsvári Mezőgazdasági és Orvostudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészeti Katedrája a németországi Krone cégtől kapott egy olyan elektronikus vezérlésű kabint, melyet „BIG X” kombájnra szerelnek fel.</p>

A didaktikai célt szolgáló kabin tulajdonképpen szimulálja mindazokat a mozgás sorokat, melyeket a BIG Xmunkagépnek, munkások között ismertebb nevén kombájnnak, a silózandó kukoricaszár begyűjtésénél szükséges.

A németországi Krone cégtől didaktikai célokra kapott szimulátor egyedüli az országban. Ezzel az eszközzel a jövendőbeli agrármérnökök elsajátíthatják azokat az ismerteket, melyekre szükségük lehet egy ilyen gép gazdaságos, eredményes használatához, lévén a készülék a legmodernebb a maga nemében. A beépített automatika minden munkálatot központi vezérléssel is végrehajthat, ami a gép és üzemanyag optimálisabb kihasználását eredményezi.

Az automata pilóta bekacsolásakor a gép önmagát vezérli, kiválasztván a legoptimálisabb munkamenetet. A beépített 10/2010 számítógépen a diákok követni tudják a gép paramétereit munka közben. Mennyi üzemanyagot fogyaszt a különböző munkafázisokban, mennyi terméket tud begyűjteni bizonyos idő alatt, milyen munkasebesség a legoptimálisabb az üzemanyagfogyasztás szempontjából. A diákoknak módjuk van a szék, a volán, a kabinhőmérséklet, a belső és külső világítás egyedi beállítására.

A kabin a maga nemében Európa-szerte az egyik legmodernebb mezőgazdasági tangépek egyike, mely a cég legújabb fejlesztési munkájának eredménye. Európa szerte egy néhány ország kapott belőlük, köztük hazánk is.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!