ERDON Helyi hírek

2010.03.11. 08:00

A diabétesz egyik igen komoly szövődménye a veseelégtelenség

<p>Szatmár megye - Szatmár megyében meghaladja a 14 ezret a nyilvántartott <strong>cukorbetegek</strong> száma, és közülük mintegy 19-20 százaléknál alakult már ki a nefropátia, vagyis a vese kis artériáinak és hajszálereinek elváltozása.</p>

Veséink védelmére hívják fel a figyelmet március 11-én, a Vesebetegek Világnapján, amelynek egyik kiemelt témája idén a cukorbetegség, mint a vesebetegség egyik oka. A statisztikák szerint tízből egy román állampolgár szenved krónikus vesebetegségben, tehát jelenleg számuk eléri hazánkban a kétmilliót. Közülük nyolcezret kezelnek dialízissel vagy szorulnak rá vesetranszplantációra. Mivel a krónikus vesebetegségek nagyon nagy része a cukorbetegség szövődményeként jelentkezik, amennyiben nő a diabéteszben szenvedők száma, egyenes arányban növekszik azok száma is, akik a későbbiekben dialízisre vagy veseátültetésre szorulnak majd. Dr. Bzduh Márta, a tízéves Szatmár Megyei Diabétesz Központ egyik szakorvosa elmondta, hogy a cukorbetegség megtévesztő kifejezés, hiszen a diabétesz egy anyagcsere állapot, amely csak akkor válik betegséggé, amikor a szövődményei — többek között a nefropátia — megjelennek. A cukorbetegek számra ajánlatos, és el is végeztetjük félévente a vizelet- és vérvizsgálatot, amelyben ha
megjelennek a veseérintettségre utaló jelek, akkor azonnal konzultálunk a nefrológussal és onnantól, amennyiben szükséges, párhuzamosan folyik a beteg kezelése. „Jó anyagcsere vezetéssel, tartósan alacsony, közel normális vércukorszintekkel kifejlődésük megelőzhető, illetve a fellépésük időben jelentősen eltolható” - hangsúlyozta dr. Bzduh Márta.
A veseelégtelenség hosszú ideig tünetmentesen alakul, a betegeknek nincs semmilyen panaszuk, ezért gyakran csak a végstádiumban derül fény a károsodásra, amikor már kevés lehetőség van a gyógyításra, s csak vesepóló-kezelés, leggyakrabban dialízis jön szóba. A korai, még tünetmentes szakaszban felfedezett veseelégtelenség kezelésére ma már számos korszerű terápia áll rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!