ERDON Helyi hírek

2010.02.10. 16:19

Társadalomkritikus hangnem jellemzi az új albumot

<p>Szatmár megye - A Jégcsap néven ismert nagykárolyi hip-hop-előadó március 8-án adja ki új lemezét. A dalszövegek saját tapasztalokból ihletődtek, és éles, társadalomkritikus hangnemben lettek megírva.</p>

A nagykárolyi hip-hop-mozgalom talán legnevesebb alakja, Jégcsap (polgári nevén Hiri Zoltán) március nyolcadikán jelenteti meg legújabb lemezét „Telepi mocsok” címmel. A lemez saját kiadásban jelenik meg, az előadó pedig interneten fogja publikálni a kiadványt. Jégcsap elmondása szerint az album terjesztése még kérdéses, de már több lemezeladással foglalkozó üzlettel folytat tárgyalásokat. A közel egy órás kiadvány dalainak szövegét az éles társadalomkritikus hangnem jellemzi, amelyben a szerző saját élményeiről „szövegel”. „Életemben rengeteg tapasztalatot szereztem, ezeket szeretném megosztani a hallgatókkal. A dalszövegeim tehát saját környezetemről szólnak, a szegénységről, és azokról a történésekről, amelyeket átéltem” - fűzte hozzá Jégcsap.

Neves közreműködők

A 22 dalt számláló új lemezen, az eddigiektől eltérően számos neves előadó működik közre a nagykárolyi rapperrel. Közülük a legismertebben a Dopemannel is gyakran fellépő, Magyarországon is elismert 2Arc neve csenghet a hip-hop rajongók számára, de rajta kívül több magyarországi (Flowmo, Kreck, Dan), erdélyi (Mr.Siid, Szikra, Potyautas, ERU), valamint nagykárolyi (Stukkeres Pepa) előadó is hozzájárul „egy-két szóval” a dalokhoz. Az album smaplerezett és internetes zenei alapokból áll, melyeknek keveréséért (scratch) a szatmárnémeti DJ Poison lesz a felelős. A lemezt a megjelenés időpontjától kezdődően a jegcsap0812@freemail.hu e-mail címen lehet megrendelni.

A nagykárolyi előadót egyébként február 19-én a szatmárnémeti Infinity Klubban élőben is megtekinthetik az érdeklődők egy hip-hop koncert keretén belül, ahol Jégcsap más neves rapperek között fog fellépni.

Pár szó az előadóról

Hiri Zoltán 2002-ben kezdett barátkozni a hip-hop műfajjal. A következő években megalakult az NK MC s nevű együttes, amelyben három barátjával közösen megalapozták a nagykárolyi hip-hop-mozgalmat. 2005-2006-ban az említett zenekar feloszlása után a Szubterranáció tagjaként vált ismertté, majd az utóbbi években csatlakozott a StiNKcity formációhoz. Szólókarrierje még az NK MC s idején kezdődött, és azóta egyre kifinomultabb formában szólal meg az előadó. Első saját kiadású lemeze 2008-ban jelent meg „Ezt nem veheted el” címmel, majd 2009-ben kiadatlan számokból készült el a „Nosztalgia” című „korong”. Az erdély-, és magyaroszágszerte is nagy hírnévre szert tevő Jégcsap szólókarrierje igazán csak most kezd kiforrni. Bizonyítékként szolgálhat erre a számos neves közreműködő a készülőfélben lévő lemezen.

Ifj. Deák Endre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!