ERDON Helyi hírek

2010.02.10. 11:53

Többletadó a parlagon heverő termőföldekre

<p>Kovászna megye - Háromszéken több mint 12 ezer hektár terület tulajdonosa számíthat arra, hogy tavasztól a parlagon heverő termőföldjei után többletadót kell fizetnie.</p>

Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter ugyanis kedden közölte: támogatja azt a javaslatot, hogy az összesen mintegy 1,5 millió hektárnyi, parlagon heverőtermőföldek tulajdonosai nagyobb adót fizessenek.

Vajda Lajos, a Kovászna megyei „Zöld Energia” Egyesület elnöke szerint a megműveletlen földterületek esetében a salix, energiafűz termesztése jelenthetne alternatívát.

Kiemelte, egyre több gazda érdeklődik a Székelyföldön az energiafűz néven ismert növény termesztése iránt, Háromszéken eddig 12 hektáron ültettek. Az energiafűz az egyik olyan energiaforrás, amely hosszú távon felválthatja a hagyományos fűtőanyagokat. Mint ismeretes, Romániában elsőként Háromszéken kezdték el termelni a salix viminalist, azaz az energiafűzt, és itt jegyezték be az első olyan egyesületet is, amely a bioenergia terményfajtával foglalkozik „Zöld Energia” néven.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!