ERDON Helyi hírek

2010.02.12. 08:38

Több szempont sem érvényesült az idei költségvetés-elosztásakor

<p>Szatmár megye - Tegnap az általunk megkérdezett polgármesterek arra panaszkodtak, hogy a pénzügyi igazgatóság által szerdán közölt költségvetés-leosztásnál több szempontot sem vettek figyelembe.</p>

A megkérdezett elöljárók szerkesztőségünk kérdéseire válaszolva felsorolták mindazokat a tényezőket, amelyeket a költségvetés-leosztásnál figyelmen kívül hagy a vonatkozó jogszabály.

42 000 embert érint

Szatmárpálfalván két fontos területen is fennakadások lesznek – magyarázta szerkesztőségünknek Nagy József polgármester, aki elmondta, hogy a község területén számon tartott fogyatékkal élők támogatására kapott pénzösszeg biztos nem lesz elegendő ebben az évben. Az elöljáró hangsúlyozta, a fogyatékosok problémájának figyelmen kívül hagyása szociális érzéketlenségre vall. A másik nagyon fontos gond az, hogy a községben lévő lakossági nyilvántartó iroda zavartalan és folyamatos működéséhez is jóval kevesebb pénzt kaptak, mint amennyire szükség van. „42 000 embert érint ez a probléma, ugyanis a Szatmárpálfalván működő hivatal 7 községSzatmárpálfalva, Szatmárhegy, Homoród, Kolcs, Szamosborhíd, Remetemező és Borválaszút - 32 településén élő lakosságát szolgálja ki.”

40 000 lejjel kevesebb

Halmi község önkormányzata 40 000 lejjel kapott kevesebbet, mint az elmúlt esztendőben – panaszolta szerkesztőségünknek Incze Lajos polgármester. Mint elmondta, a tavaly 290 000 lejt kaptak a központi leosztáskor, az idén pedig mindössze 250 000-et, ami már most jól látszik, hogy nem lesz elég. Halmiban sem vették figyelembe azt a tényt, hogy a községközpontban lakossági nyilvántartó hivatal működik. Incze Lajos hozzátette, hogy a helyi adók és illetékek közel sem fognak annyi bevételt hozni az önkormányzatnak, mint a tavaly, hiszen cégek zártak be, munkahelyek szűntek meg. „Nem tartom igazságosnak az elmúlt év adataira való hivatkozást a költségvetés megállapításánál, mert azok már nem reálisak” - fejtette ki Incze Lajos, majd elmondta, hogy elsősorban a fizetéseket kell biztosítani az alkalmazottak számára és ha elkerülhetetlenné válik, akkor kénytelenek lesznek az évek során jól összekovácsolt és kiválóan működő, 10 tagú önkormányzati munkacsoport létszámát csökkenteni.

Tanács hiányában

Egri polgármestere szintén arra panaszkodott, hogy a fogyatékkal élők támogatására csupán 99 000 lejt kapott az önkormányzat a tavalyi 126 000 lejhez képest. „Úgy néz ki a helyzet, hogy közel 400 000 lejből gazdálkodhatunk ebben az évben, leszámolva a tanügyi fizetéseket, a szociális- és fűtéstámogatásokat és a fogyatékosok támogatását, amelyekre ha az idén kevesebb is jut, de az külön megvan” - fejtette ki Szabó Elek, majd hozzátette, hogy ez az összeg két összetevőből áll: 211 000 lej költségvetési egyensúly fenntartására és 187 000 lej pedig a TVA-ból leosztott összeg. Szabó Elek elmondta, hogy mivel Egrinek jelenleg nincs helyi tanácsa, így valószínűleg egy külön engedély (dispoziţie) birtokában a polgármester fogja majd intézni a kifizetéseket és övé lesz a teljes felelősség is. Mivel Egri döntéshozó testülete 3 hónapon át nem hozott egyetlen határozatot sem, ezért a 215/2001-es közigazgatási törvény értelmében feloszlatták. Néhány hónapon belül időközi önkormányzati választásokra kerül sor a településen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!