ERDON Helyi hírek

2010.02.18. 08:08

Szatmárnémeti 16-os lakónegyedben található garázsokat lebontják

<p>Szatmárnémeti - Még nincsen kész a koncessziós szerződés, de a lakosság jobb, ha előre felkészül bizonyos átmeneti kellemetlenségekre. Ezek egyike a garázsok lebontása lesz, rögtön a munkálatok első fázisában.</p>

„Ahhoz, hogy közel kétezer új parkolóhelyet tudjunk létrehozni a 16-os lakónegyedben, el kell tüntetnünk, méghozzá a munkálatok elején a garázsokat” - hangsúlyozta Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján. Amint arról korábban már beszámoltunk, a megyeközpont egyik legsűrűbben lakott és az infrastruktúra szempontjából  legelhanyagoltabb lakónegyedének koncesszióba adási terveit készítik elő a polgármesteri hivatalban. Ilyesfajta szerződés megkötésére nem volt még példa Romániában. Mivel a munkálatok a teljes közterületi részt — beleértve ebbe az úthálózatot, a járdákat, a sétányokat, a játszótereket és a zöldövezeteket, valamint a parkolókat — érinti, rögtön az első körben szembesülnek majd a még meglévő garázsok okozta problémával. 

Engedély nélkül

A megyeközpont elöljárója elmondta, hogy más lakónegyedekben is szembesültek ezzel, de két vitától eltekintve nem okozott nagyobb gondot annak megértetése a lakosokkal, hogy ezek szükséges lépések. „Azok a garázsok, amelyeket 1991 előtt építettek, rendelkeznek valamilyen engedéllyel, ám ezeket is csak utólag adtuk ki. Ezután azonban csak igen szigorú szabályozás mellett lehetett közterületen építkezni” - hívta fel a figyelmet a jogi alapokra Ilyés Gyula, majd hozzátette, hogy egy ilyen mértékű beruházás esetén nem sokat fognak gondolkodni, tehát a lakosok vagy lebontják maguk a garázsokat vagy egyszerűen a hivatal ledózeroltatja őket. Erre azért van szükség rögtön az első fázisban, mert úgymond belülről fognak kifelé haladni, tehát először területrendezéssel megoldják, hogy a tömbházak által körülvett területeken lehetséges legyen a parkolás, így az úthálózat rendbetétele során már nem lesz a munkagépek számára zavaró tényező a több száz parkoló gépjármű. Az új parkolóhelyeket nem betonozzák le, mert praktikusabb és olcsóbb megoldásnak találták, ha betonlapokkal oldják meg a terület lefedését, amely így elvezeti a vizet is.

Bejáratok elől, hátul

De nem csak új parkolóhelyek készülnek, hanem a hivatal felmérései szerint új sétányokat is létrehoznak, s a munka befejeztével már nem csak a tömbházak utcára néző, hanem a hátsó bejáratainál is járdák lesznek, hogy bárhonnan könnyen meg lehessen közelíteni azokat. Természetesen mielőtt ez megvalósulhatna vagy egyáltalán a munkába belekezdenének, egyeztetéseket folytatnak az adott területen élő lakosok képviselőivel. Az egyeztetésekre meghívót kapnak a lakótársulások vezetői vagy ezek hiányában azok, akiket a lakosok megbíznak a képviseletük jogával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!