ERDON Helyi hírek

2010.02.23. 15:32

Második margittai Vitézi találkozó

<p>Bihar megye - Szombaton este rendezték meg Margittán a második Vitézi találkozót a Margaréta vendéglőben. A főszervező a helyi Vitézi Rend volt, melynek Bordás István a székkapitánya.</p>

A kapitány nemcsak a szervezésben vállalt főszerepet, de a tulajdonában lévő vendéglőt is a találkozás rendelékezésére bocsátotta. Társszervezőként e legtöbb segítséget Bokor László nagyváradi hadnagytól kapta. A rendezvény eredetileg bálnak indult, de mivel a sok farsangi rendezvény miatt nem sikerült a vigalmi időszakban megrendezni, találkozó lett belőle. Az összejövetelen megjelent v. Kocsis László az észak Erdélyi Vitézi Rend törzskapitánya, gróf Csáky Ferenc és családja, Mátyás Attila, az evangélikus egyház esperese és más neves egyházi személyiségek. Akik nem tudtak eljönni, köszöntéseiket küldték el a találkozó résztvevőinek. A Bihar megyeieken kívül eljöttek más megyék vitézei, és sokan eljöttek a székelyföldről, illetve Torda környékéről is. A helyi vitézek szinte kivétel nélkül jelen voltak, de rajtuk kívül elfogadták a meghívást a helyi és körzeti RMDSZ vezetői, az MPP és az EMNT helyi tagjai, szimpatizánsai és a civil szervezetek képviselői.

Az ünnepélyes bevonulás után nyitóbeszédet v. Bereczki András tiszteletes úr tartott. Beszámolt arról, hogy egy héttel ezelőtt részt vett a budapesti országos Vitézi bálon, ahonnan elhozta v. Hunyadi László országos főkapitány üdvözletét. Megható és méltóságteljes volt a bál, öröm, hogy Trianon után eljutottunk oda, hogy a címert büszkén és szabadon hordhatjuk vitézi öltönyünkön. Nagy ősünk szavaival folytatta: „ egy néptől sok minden elvehetnek és sok mindent vissza is kaphat, csak azt nem amiről önmagától lemond.” Én azokat köszöntöm, akik önmaguktól soha nem mondanak le, mondta a tiszteletes. Ezt követően átadta v. Lázár elemér Erdélyi Törzskapitány, valamint Török Sándor és Lengyel György elnökök üdvözletét, akik nem tudtak eljönni a találkozóra. Bár benne vagyunk a Nagyböjtben, de ez legyen a legnagyobb bűnünk, hogy esetleg mulatunk egy kicsit, mondta zárszavában a tiszteletes. Bordás István fontosnak tartja ezeket a találkozókat, melyek erősítik a közösségi szellemet és az összetartást, mely minden szervezet megmaradásának záloga. Az ünnepi beszédek után fellépett a Gyöngyvetők Népdalkórus és Néptánccsoport, valamint Martin Tímea népdalénekes, emelve műsoraikkal az összejövetel színvonalát. A szervezők megengedték a Gyöngyvetőknek, hogy saját tomboláikat is forgalmazzák, melynek bevételét a rábaközi táncruhák elkészítésére fordítják. Ez úton mondanak köszönetet a nagylelkű gesztusért. A finom vacsora után a tiszteletes úr felmentő szavait megszívlelve a táncmulatság sem maradt el. A jó hangulat és a vidámság volt a találkozó – nevezhetnénk akár bálnak is – jellemzője. Jövőre újra megrendezik, de mindenképpen a farsangi időszakban, hogy senki ne legyen akadályozva a részvételben, nyilatkozta v. Bordás István székkapitány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!