ERDON Helyi hírek

2010.02.17. 09:21

Állami nyugdíjbiztosítás szabadfoglalkozásúaknak is

<p>A Bihar Megyei Nyugdíjhivatal felhívja azoknak a személyeknek a figyelmét, akik szabadfoglalkozásokat űznek, hogy kötelesek az állami nyugdíjpénztárnál nyugdíjbiztosítást kötni.</p>

Ezek a személyek kötelesek benyújtani erre vonatkozó nyilatkozatukat a szabadfoglalkozási tevékenység elkezdésétől számított 30 napon belül, függetlenül attól, hogy ebből a munkájukból mennyi jövedelemre tesznek szert. Állami nyugdíjbiztosítást kell kössenek a cégek egyedüli tulajdonosai, a csendestársak, részvényesek, azok a cégvezetők vagy menedzsereik, akik menedzseri vagy ügyvezetői szerződést kötöttek, családi vállalkozások tagjai, szabadfoglalkozású magánszemélyek, azok a személyek, akik nemzetközi intézmények alkalmazásában vannak, hacsak nem ezek az intézmények biztosították be őket, és más szakértői tevékenységből jövedelemre szert tevő személyek.

A 19/2000 számú törvény értelmében az állami nyugdíjrendszerben be kell jegyezzék magukat a következő szabadfoglalkozásokat űző személyek: könyvelési szakértő, engedéllyel rendelkező könyvelő, ingóságok értékesítésével foglalkozó tanácsadó, orvos, állatorvos, szabadfoglalkozású pszihológus, közjegyző, pénzügyi auditor, cégátszervező és cégfelszámoló, kartográfiai, geodéziai, telekkönyvi szakember, műszaki szakértő, városrendező, restaurátor, az orvosi ellátáshoz kapcsolódó szolgáltatások nyújtására engedéllyel rendelkező személyek, ipari tulajdonosi tanácsadó, kriminalisztikai szakértő, végrehajtó, építész, hivatásos fordító, adótanácsadó, bróker és minden olyan személy, aki a törvényi feltételeknek megfelelően szabad foglakozásokból szerez magának jövedelmet. Az egyéni munkaszerződést kötött személyek és a nyugdíjasok mentesülnek ezalól a kötelezettség alól. Aki az említett harminc napos határidőn belül nem köt állami nyugdíjbiztosítást, 300-600 lej bírságra számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!