ERDON Helyi hírek

2010.02.23. 15:53

Új vezetők a Bihari Református Egyházmegye Presbiteri Szövetségének élén

<p>Bihar megye - Letelt a hat esztendős mandátum a leköszönt a Bihari Református Egy Presbiteri Szövetség elnökségének, ezért az idén február 9-én tisztújításra került sor a Nagyvárad – Csillagvárosi református templomban.</p>

A 2009 március 22-i KREK PSZ Közgyűlés határozatát mellőzve, amely szerint minden egyházmegyében február 27-én kell egyszerre megtartani. A közgyűlés egy közös áhítattal kezdődött egyetemben az egyházmegye lelkipásztoraival és amelyet Prém Imre Csaba belényesi segédlelkész tartott, amelynek ige magyarázatát a Mikeás 6,8 bibliai idézetre alapozta.

A közös áhítatot követően vette kezdetét a Bihari Egyházmegye Presbiteri Szövetségének tisztújító Közgyűlése. A számbavételt követően szomorúan tapasztalhattuk, hogy az 59 egyházközségből alig 33 képviseltette magát, azok közül is legtöbben főgondnokok és gondnokok voltak, akik elkísérték lelkipásztorukat az egyházmegyei közigazgatási gyűlésre és maradtak a tisztújító közgyűlésre. Beigazolódott a KREK PSZ elnökségének aggálya miszerint a tisztújító és egyébként presbiteri találkozókat, konferenciákat, összejöveteleket csak hétvégeken érdemes megtartani, mivel a presbiterek nagyobb többsége dolgozik, munkahelye van így hétvégeken érnek rá ellentétben az egyházi tisztségviselőkkel.

A hat éves mandátumát betöltött Szilágy Péter elnök éves beszámolójából kitűnt, hogy a 2009 – es őszi presbiteri választások rendben lezajlottak, egyedül Erdőgyarakon nem sikerült presbitériumot választani, de folyamatban van. Az 59 egyházközségben 1009 presbiter tevékenykedik 7 körzetben, régióban, 4 -12 presbitériummal körzetenként. A pénzügyi beszámolóból amelyet Kovács Erzsébet olvasott fel kitűnt, hogy az 59 egyházközségnek alig egynegyede fizette be a tagsági díjat, ami bizonytalanná teszi a Presbiteri Szövetség gazdasági helyzetét, így nincs lehetősség több és színvonalasabb találkozókat szervezni. Kovács Erzsébet javasolta a tagsági díj 10 lejre való megemelését, és a presbitériumok pozitívabb hozzáállását annak befizetésére, amelyet a jelenlévők elfogadtak.

A beszámolókat a tisztújítás követet, két javaslat is elhangzott a következő hat éves mandátum elnöki tisztségének betöltésére, de az egyik nem vállalta így a Közgyűlés Török Sándort a Nagyvárad-olaszi presbitert választotta, míg a jegyző tisztségre egy jelölés volt Tóth Zsigmond személyében akit a Közgyűlés egyhangúlag megválasztott az elkövetkező hat évre, a pénztárost Kovács Erzsébetet megerősítette tisztségében a Közgyűlés újabb hat évre.

A Közgyűlés továbbá hat küldöttet és két póttagot választott a következők személyében: Fazekas Éva – Nagyvárad-Rogériusz, Balogh Irma- Nagyvárad-Olaszi, Barabás Imre-Magyarkakucs, Matyi Miklós-Kügypuszta, Nagy Imre-Toldinagyfalu, Molnár Gyula-Hegyközszáldobágy. Póttag: Balogh Mihály-Belényesújlak, Nagy Irma- Nagyszalonta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!