ERDON Helyi hírek

2010.02.22. 09:16

Hit és gyógyítás összefüggései

<p>Szatmár megye - Hiánypótló értelmiségi találkozóra invitál mindenkit a Szent-Györgyi Albert Társaság minden hónap utolsó péntekjén hat órától. A rendezvény jellegéből adódóan orvosok és vallási vezetők is jelen lesznek az eseményeken.</p>

A Szent -Györgyi Albert Társaság Szatmár megyében egyedi elképzelést valósít meg a február 26-án induló rendezvénysorozatukkal, amelyről dr. Vass Zoltán, a társaság egészségügyi szakosztályának társelnöke tájékoztatta lapunkat. Az elképzelés azon az igényen alapul, hogy az értelmiségi rétegnek szervezzen rendszeresen találkozási és beszélgetési lehetőséget, amelyben ugyanúgy helyet kapnak az orvostudomány mint a hit, s mindezt oldottabbá teszik a szakmai és kevésbé szakmai részek közé iktatott művészeti percek. A szervezők szeretnék, ha nem elsősorban szakmai műhelytalálkozók lennének ezek az estek,  hanem olyan kerekasztal beszélgetések, amelyekbe bárki bekapcsolódhat, és akár témajavaslattal is gazdagíthatja azt. A Szatmár-Németi református egyházközség gyülekezeti terme ad helyet ezeknek a találkozóknak, amelyekre minden hónap utolsó péntekjén kerül sor este hattól kezdődően.

Nyitóest
„Egyelőre csak három hónapra előre vannak konkrét elképzeléseink, de természetesen nyitottak vagyunk mások ötleteire is” - hangsúlyozta dr. Vass Zoltán, aki azt is elmondta, hogy az orvosok mellett az estek főszereplői az egyházak és olyan vallási mozgalmak, amelyek a témához kapcsolódóan szeretnének részt venni. Az első és egyben bevezető estén dr. Tallián Ferenc, nyugalmazott belgyógyász főorvos, egyben a rendezvénysorozat megálmodója, és Sipos Miklós, a Szatmári Református Egyházmegye esperese, valamint Merlás Tibor, a szatmárnémeti Szent Lélek templom plébánosa tratanak rövid megnyitóbeszédet. Őket követi dr. Puskás Csaba, családorvos „Mózesi tanítások egészségügyi vonatkozásai” című előadása, amely rögtön a sűrűjébe vezet a hit és a gyógyítás összefüggéseinek. Ezt követi dr. Vass Zoltán előadása, amely a lisztérzékenység kapcsán orvos és beteg kapcsolatáról szól. Az előadás interaktív jellegét jelzi, hogy nem pusztán egy orvos szakmai előadását hallhatják majd a résztvevők, de konkrét kérdéseket tehetnek fel egy kálmándi betegnek, valamint egy gencsi édesanyának, akinek gyermeke ebben a betegségben szenved. Az előadásokat követően a vendégeknek köszönhetően a jelenlévők is megkóstolhatnak néhány olyan ételt, amelyet a lisztérzékenyek is fogyaszthatnak. Ami a művészi vonalát illeti az estnek, megnyitják Kovács Emil Lajos állandó kiállítását, és istenes verseket szaval majd Tóth Páll Miklós és András Gyula, akik állandó résztvevői lesznek a rendezvényeknek.
További tervek
Márciusban dr. Kun Imre, a Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) endokrinológus professzora tart előadást, és bemutatkozik a Pallai család, amelyben a hit és a gyógyítás kézzel fogható közelségbe került. Áprilisban a MOGYE prevenciós csoportjának medikusai és medikái tartanak előadást a fogamzásgátlásról, amelyet filmbemutató kísér. A családbemutatás pedig a Bessenyei-Gedő családdal folytatódik. Májusban Kálmándra „költözik” átmenetileg a rendezvény, ahol a polgármesteri hivatal, valamint a római katolikus plébánia vendégei lesznek a résztvevők. Augusztusban —  az Erdély Online javaslatára — ortopédia lesz kerekasztal beszélgetés középpontjában, gondolva az éppen iskolába készülő gyermekek egészségére, míg októberben kétnapos tasnádi terápia jelleget ölt majd a rendezvény, ahol fiatal orvosok és orvostanhallgatók ismerkedhetnek meg egymással és a gyógyítás iránt érdeklődőkkel.
„Tudjuk, hogy az elején lehetnek majd nehézségek, de az a célunk, hogy egy hasznos segítséget nyújtó és egyben elgondolkodtató rendezvénye legyen ez a megyének” - összegezte dr. Vass Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!