ERDON Helyi hírek

2010.02.16. 17:16

Feltüntetnék a régi elnevezéseket

<p>Nagyvárad - Elkészült Nagyvárad idei városi költségvetéstervezete. Az RMDSZ-frakció több célkitűzést priorításként kezel, a részletekről Biró Rozália alpolgármester tájékoztatott.</p>

Biró Rozália alpolgármester, váradi RMDSZ-elnök kifejtette: a frakció egyik legfontosabb priorítása, hogy a 2010-es költségvetésben megtalálható legyen a civil szervezetek és a magyar egyházak számára az a vissza nem térítendő pályázási lehetőség (lehetőleg ugyanolyan összegben, mint eddig), ami 2004-ben először a Bihar Megyei RMDSZ kezdeményezésére jelent meg az önkormányzat büdzséjében. A másik nagyon fontos célkitűzés- amit évek óta próbálnak gyakorlatba ültetni- az utcanevek magyar nyelvű kiírására vonatkozik. Újdonságként azt szeretnék elérni, hogy a történelmi városrészben a fontosabb terek és utcák esetében tüntessék fel (akár más színű táblán), a régi elnevezéseket is. Az olyan történelmi személyiségekről pedig, mint például városalapító királyunk, ne három vagy négy házat számláló utcát nevezzenek el.

Képzőművészeti központ

Egy másik igen fontos cél, amit priorításként kezelnek, az infrastrukturális beruházásokra vonatkozik, az olyan városnegyedekben, ahol sűrűbben élnek magyarok, mint például a Hegyalja vagy Biharpüspöki. Felújítanák vagy földalatti átjáróval helyettesítenék a Füstös-hídat (hatástanulmány készül erről), Hegyalján pedig egy privát befektető segítségével renoválnák a művelődési házat vagy az iskolát, ahol egy képzőművészeti központot hoznának létre.

A váradi RMDSZ-frakció külön tételt különítene el az idei városi költségvetésben a rogériuszi piac korszerűsítésére, illetve egy mélygarázs létrehozására a helyszínen. Szintén az RMDSZ kezdeményezte, hogy a helyi büdzsében 300 millió régi lejt különítsenek el a Rhédey-kápolna belsejének a felújítására, mely összeg az elnyert pályázati pénzzel, illetve a Budapesti Önkormányzat biztosította támogatással együtt elég kell legyen a renoválásra. Az örökségvédelemhez kapcsolódik az a célkitűzés is, hogy az egykori várad-szőlősi és -olaszi temetőkben állítsanak emlékművet a volt sírkertekben eltemetettek tiszteletére. A várad-rogériusz református egyházközséggel közösen ugyanakkor az Olaszi parkban egy emléktáblát is kihelyeznének, mely az elhunytak nevét tartalmazná.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!