ERDON Helyi hírek

2010.02.12. 14:39

Együttműködés és versenyképesség

<p>Bihar megye - Péntek délelőtt a fugyivásárhelyi Református Egyházi Központban tartották A helyi identitás megerősítése egy területfejlesztési stratégia kidolgozása által elnevezésű projekt nyitókonferenciáját.</p>

Az 52 ezer euró költségvetésű, 2010 januárja és májusa között gyakorba ültetett, A helyi identitás megerősítése egy területfejlesztési stratégia kidolgozása által elnevezésű projekt kedvezményezettje a Körösmenti Települések Helyi Akciócsoportja. A hamarosan jogi személyiségként bejegyzett entitásnak eddig 15 tagja van, melyek közt egyaránt megtalálhatóak állami intézmények, civil szerveződések és magánvállalkozások is. A fugyivásárhelyi, a köröskisjenői és a harangmezői önkormányzatok, a fugyivásárhelyi és a harangmezői általános iskolák, a Caritas Catolica, a Pro Progresio, az Alpăreana 60 és az Úrbéri Egyesület, a Köröskisjenői Református Egyházközség, valamint öt cég alkotta társulás összesen 10.400 euró önrészt vállalt magára, a többi pénzt az EU Európai Regionális Fejlesztési Alapja biztosítja a LEADER 2007-2013 programon keresztül. A körülbelül 20 ezer Bihar megyei lakost érintő Akciócsoport abban különbözik az eddig ismert Településközi Fejlesztési Egyesületektől, hogy nem csupán állami intézmények csatlakozhatnak hozzája. A tagok nyitottak a civil, az egyházi és az üzleti szféra képviselői számára is, sőt kifejezetten örömmel veszik ezek jelentkezését, hiszen a végső cél, hogy a megye közel 60 százalékát lefedjék.

Fejlesztési stratégia

Amellett, hogy kidolgozzák a Körös-völgyi kistérség fejlesztési stratégiáját, megpróbálják beazonosítani a helyi problémákat, és megoldásokat keresnek ezekre, külföldi tanulmányutakat is terveznek Franciaországba, Ausztriába és Magyarországra, ahol már több mint 20 éve sikeresen működik az elképzelés. Mint ahogyan köszöntőbeszédében Kállay László református lelkipásztor, a Pro Progresio Egyesület elnöke fogalmazott, annak ellenére, hogy egy olyan társadalomban élünk, ahol központi szerep jut a versengésnek, azért arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az együttműködés, a közös nevező keresése is ugyanilyen fontos. A nyitókonferencián különben részt vett és protokolláris jelleggel felszólalt Cornel Popa liberális szenátor, Dumitru Voloşeniuc, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, dr. Sarkady Zsolt alprefektus, Adrian Petroi harangmezői polgármester, Adriana Indrie, a fugyivásárhelyi Általános Iskola igazgatónője, Nagy Hortenzia Caritas-munkatárs és Sanda Perţ üzletasszony. A jelenlevők kérdéseire ugyanakkor Octavian Avrămuţ, a Bihar Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság LEADER-szaktanácsadója válaszolt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!