ERDON Helyi hírek

2010.02.02. 07:30

„Pestisjárvány” Sepsiszentgyörgyön

<p>Két erdélyi helyszín, Gyergyószentmiklós és Székelyudvarhely után a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Mú­zeumban tekinthető meg január 22-től az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű kiállítása, a Démoni ragály: a pestis elnevezésű tárlat, amely a 2007. október 30-i budapesti Semmelweis orvostörténeti múzeumbeli megnyitása után tizenegy hónapon át fogadta a látogatókat.</p>

A tárlat az ember és a betegség küzdelmét állítja a középpontba, ami egészen a kór okának 1894-es európai tisztázásáig tartott. A kiállítás a több száz évvel ezelőtti, Fekete Haláltól rettegő Európába repíti az érdeklődőt. A hátborzongató tárlaton egy vesztegzár alá vont városba látogathatunk, benne halottas taligával, pestiskereszttel, számos patikaedénnyel és a járványok alatt a pestisdoktorok által használt rémisztő, csőrös védőruhával. Az isteni büntetésnek tartott kór ellen fehér és fekete mágiával egyaránt védekeztek, a kiállítás ismerteti az eltérő ragályűző módszereket, de a kór legfontosabb bőrelváltozásait is szemlélhetjük bábokon.

Az ötszáz esztendőn át öldöklő pestis minden más járványnál mélyebb nyomokat hagyott az emberiség történetében. Mivel a betegség a 19. század elejéig több hullámban támadott, nem csak a közegészségügyi, orvosi gondolkodást, hanem a vallásgyakorlatot, a temetkezések módját, a gazdasági és társadalmi életet, de még a művészet eszköztárát is megváltoztatta. A tatárok a pestist biológiai fegyverként használták: a fertőzött holttesteket a városok falain belülre katapultálták, ily módon fertőzve meg a települést és lakóit. A pestis keltette hisztéria különleges következménye a bánsági és dél-erdélyi vámpírhit, a járványokat ugyanis a vámpíroknak tulajdonították a 18. században. Egyes kutatók szerint a hajdani pestisjárványok napjainkban érzékelhető pozitívummal is jártak: minden tizedik európai immunis az AIDS-vírusra.

A vándorkiállítás azonban nem csupán a gyógyítás története, a művelődés- vagy mentalitástörténet iránt érdeklődő látogatóknak nyújt maradandó élményt, a középiskolai oktatás számára is gazdag háttér-információval szolgál. A kiállítás február 26-ig tart nyitva.

(3szek.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!