ERDON Helyi hírek

2010.02.25. 13:39

Bőröndbe zárt varázslatok

<p>Nagyvárad - Csütörtök délelőtt az M.M. Pódium kulturális egyesület várbéli székhelyén mutatta be a Matyi Műhely Bábszínház legújabb produkcióját, a Piroska és a farkas klasszikus népmesére épülő bábjátékot.</p>

A Grimm testvérek közkedvelt meséje alapján, Meleg Attila rendezésében színre vitt bábjátékot a 46-os, a 47-es és a 18-as számú óvodákból érkezett mintegy hatvan gyermek előtt mutatták be. A gyerekek lázas izgalommal figyelték a piros sapkás kislány történetét, aki a farkas csábításának engedve letér a nagymamához vezető útról. A felújított darabot elsőként 1990-ben mutatták be és azóta körülbelül ötszáz alkalommal vitték színre, újra és újra aktualizált formában. A darabot Meleg Attila mellett két új bábszínész, Szabó Enikő és Bocskai Tímea adta elő, a látványos díszletet pedig Nagy Emilia és Lajtos Éva készítették. Tegnap kétszer is bemutatták az előadást, 10 illetve 11 órától.

Vidékjáró társulat

A premier után Meleg Attilával beszélgettünk el a Matyi Műhely Bábszínházzal kapcsolatos újdonságokról és tervekről. A rendezőként, bábszínészként, és az M.M. Pódium ügyvezetőjeként tevékenykedő Meleg Attila elmondta: fontosnak tartja, hogy újra és újra elővegyék a régi klasszikusokat. Számos nemzedék nőtt fel az olyan meséken, mint a Piroska és a farkas, ezért egy bábszínháznak fontos, hogy mindig a reperotárban legyen egy hasonló ismert és nagysikerű klasszikus. Megtudhattuk, hogy egyelőre a Lúdas Matyi című bábjátékkal turnéznak. Márciusban Szatmár megye déli részét járják be a darabbal, majd Bihar megye azon településeit keresik fel, ahol eddig még nem mutatták be.

Végül Szabolcs-Szatmár-Bereg megye településeit barangolják be. Csak ezútán következik a Piroska és a farkas vándorútja. Amolyan bőröndös társulatként nagyon sokat járják a vidéket, főleg, hogy Nagyváradon egyre kevesebbeket érdekel a bábszínház. Ezt igazolja, hogy az átlag nézőteret (ami hatvan férőhelyes) három óvoda gyermekeivel sikerül csak megtölteni. A legközelebbi bemutató már a következő tanévben, a Kádár Vitéz című bábjáték lesz, mely egy igaz történelmi személyről, egy Bihar megyei vitézről fog szólni.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!