ERDON Helyi hírek

2010.02.02. 17:36

Az iskolaösszevonások gyerekek érdekében történik

<p>Szatmár megye - <strong>Kónya László</strong> főtanfelügyelő-helyettes fogalmazott így az <strong>iskolaösszevonás</strong>ok kapcsán, szerinte az oktatási rendszer racionális átszervezése szükséges.</p>

Szatmárnémetiben három általános iskolát zárnak be szeptembertől - a Dariu Pop, a 13–as és a 7–es számú általános iskolák -, de a 2010/2011–es tanévben a középiskolákban is 11-gyel kevesebb osztály indul, mint az idei tanévben, ez utóbbinak az oka a diáklétszám drasztikus csökkenése. Óvodai szinten falvakon vonnak össze olyan csoportokat, ahol kevés a gyerek, de Szatmárnémetiben elegendő óvodás van, itt maximális létszámmal működnek a csoportok - tudtuk meg Kónya László főtanfelügyelő-helyettestől.
Szatmár megyében sok iskolaösszevonás nem történik, hanem több intézményben (főként vidéken) áttérnek a szimultán oktatásra - fogalmazott Kónya. Az osztályok, pedagógusok, kisegítő személyzet átszervezésével kapcsolatos folyamat szeptember 1–ig tart. A tervek készítése során figyelembe veszik a demográfiai adatokat, amelyek a következő években sem kecsegtetnek növekedéssel. Kónya rámutatott, az oktatás minőségének rovására eddig az volt, hogy nagyon alacsony létszámú csoport vagy osztály működött és nem megfelelő munka folyt. Szerinte a jó eredményt csak egy versenyképes közösségben lehet elérni. „Tulajdonképpen az oktatási rendszer racionális átszervezése nagyban függ az iskolamenedzserek szervezési, kommunikációs képességétől, mivel a szülők, diákok, pedagógusok minden változástól félnek, az igazgatók feladata pedig a változások helyes megvalósítása oly módon, hogy minden a tanulók érdekében, a minőségi oktatás céljából valósuljon meg” — magyarázta Kónya.

Nem lesz iskolabezárás
Nagykárolyban nincs szó iskolabezárásól, nyilatkozta lapunknak Kovács Jenő polgármester. A 2010–2011–es tanévtől kezdődően összevonnak két nagykárolyi tanintézményt, az Anghel Saligny Iskolaközpontot és a Simion Bărnuţiu Mezőgazdasági Iskolát (Agro). Az iskolák már egy épületben működnek a szeptemberi tanévtől. Mindezt az indokolta, hogy az Agro már hosszú ideje helyhiánnyal küszködött, osztályai a város három külön, sőt egymástól igen távoleső pontján kaptak helyet. Hogy ezt megszüntessék, beköltöztették őket az Anghel Saligny Iskolaközpont által használt épületbe.
 
A közösség használja
Kaotikus állapot van jelenleg a tanügyben, nyilatkozta az iskolabezárások kapcsán portálunknak Csehi Árpád megyei tanácselnök, aki ugyanakkor elmondta, a legnagyobb probléma az, hogy az elmúlt tíz esztendőben nem készült el az ágazat stratégiája. Ezért fordulhat elő, hogy két-három éve felújított iskolaépületekben megszűnik az oktatás a diáklétszám drasztikus visszaesése miatt. A megüresedett iskolaépületeket mindenképpen úgy kell majd hasznosítani, hogy az a helyi közösségek hasznára váljon. Vannak olyan érdeklődők, akik erdei iskolákat vagy szociális lakásokat alakítanának ki a megüresedett tanintézményekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!