ERDON Helyi hírek

2010.02.11. 15:45

A Gyémánt Út hasznos módszer

<p>„A buddhizmus nem más, mint egészséges, józan eszünkre hallgatni. Ennek legmeggyőzőbb bizonyítéka, hogy nem menekülünk az élet elől, hanem irányítjuk azt." - Láma Ole Nydahl</p>

Szilágyi Róbert magyarországi buddhista utazótanító február 6-án és 7-én Szatmárnémetiben tartott meditációs hétvégét. Ezúttal a Tanító-tanítvány kapcsolat, Tudomány és Buddhizmus, és Motiváció a Gyémánt Úton témakörökben adott tanításokat, valamint közösen meditáltak a szatmárnémeti csoport tagjai, de Kézdivásárhelyről és Margitáról is érkeztek érdeklődők erre az eseményre.

Szilágyi Róbert utazótanító elmondta, hogy sok a tévhit a buddhizmussal kapcsolatban. Legtöbben összekeverik más keleti vallásokkal vagy szektákkal, és úgy gondolják, hogy a buddhisták szerzetesek és elutasítják a hétköznapi élet olyan történéseit, mint például a párkapcsolat. – Tényleg van egy ilyen vonala a buddhizmusnak, de mára igen erős világi vonal alakult ki, mely nem arra tanít meg, hogyan meneküljünk el az élet nehézségei elől, hanem arra, hogyan irányíthatjuk életünket. A buddhizmus kezünkbe adja saját életünk kulcsát – tette hozzá a tanító. A buddhizmus nem egy térítő vallás, egyetlen célja, hogy az emberek boldogok legyenek. A buddhizmus több mint 2500 éve a tapasztalat vallása, mely logikus látásmódot és átformáló erejű módszereket ötvöz egy tudatos állapot kifejlesztéséhez. A nyugati világban igazán hasznos a buddhista látásmód, hiszen be lehet építeni a hétköznapi élethelyzetekbe. Szilágyi Róbert elmondta, hogy Buddha tanításából kiderül az, hogy ahogyan érezzük magunkat, az nem a külvilágtól függ. Az igazi boldogságot önmagunkban kell keresni. A buddhizmus nem egy elvont dolog. Célja pedig nem más, mint kibontakoztatni az emberekben rejlő kvalitásokat és képességeket, melyeket az olyan zavaró érzelmek fátylai takarnak el, mint a harag, féltékenység, irigység, nemtudás és mohóság. Tudatunk alapvető kvalitásai nem mások, mint a félelem nélküliség, az aktív együttérzés és a határtalan öröm.

Szatmárnémeti csoport

Az utazótanító azt is elmondta, hogy a Gyémánt Út Buddhizmus hasznos módszer az olyan gazdag belsővilággal rendelkező emberek számára, akik saját maguk akarják irányítani az életüket, és az élet drámái helyett az élet „komédiáit” választják. A Gyémánt Út Buddhizmusban a gyémánt a tudat belső gazdagságát, elpusztíthatatlan értékeit, tisztaságát és ragyogását szimbolizálja. A romániai Gyémánt Út Buddhista Közösség a Láma által alapított közel 600 meditációs központ egyike, melynek szellemi vezetője a 17. Karmapa, Táje Dordzse. Ezek a központok nem hierarchikus rendszerben működő intézmények, hanem olyan barátságon alapuló közösségek, melyekben az emberek megtanulhatnak meditálni és megismerkedhetnek a buddhista tanításokkal. Szatmárnémetiben 1997-ben alapították a csoportot, melyhez bárki bármikor csatlakozhat. A meditációs központok a barátságra és az idealizmusra épülnek, melyen keresztül az emberek önállóvá és éretté válnak. Bővebb információt a szatmárnémeti csoportról a www.budism.org honlapon találhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!