ERDON Helyi hírek

2010.02.03. 18:02

A fejlesztések érdekében szükség van a vízdíj emelésére

<p>Az <strong>Apaserv Rt</strong>. <strong>uniós pályázat</strong> keretében folytatja a <strong>csatorna-és vízhálózat bővítés</strong>ét és <strong>felújítás</strong>át <strong>Szatmár megye</strong> településein. A pályázati önrész fedezéséhez szükség van a <strong>vízdíj</strong><strong>emelés</strong>ére, nyilatkozta <strong>Leitner János</strong>, a vízművek igazgatója.</p>

Korábban már közöltük, hogy az Apaserv Rt. európai uniós pályázatot nyújtott be, amely a csatorna-és vízhálózat bővítését és felújítását célozza Szatmár megye településein. A pályázat önköltsége 7 600 000 euró, melynek fedezéséhez elengedhetetlen a vízdíj emelése, amely az uniós konzultáns javaslatára egységes lesz miden olyan településen, ahol az Apaserv Rt. felel a szolgáltatásért, tájékoztatott Leitner János, a vízművek igazgatója. Az áremelést három év alatt fokozatosan hajtják végre, ez idő alatt a vízdíj 22,5%-al, a csatornadíj pedig 19%-al fog emelkedni. Jelenleg a vízdíjból származó pénzalap 18%-át beruházásokra fordítják, és ez az arány 22%-ra fog emelkedni. Halmiban a tanácsosok nem tartják indokoltnak a vízdíj emelését, ugyanis a községben nem lesznek fejlesztések ennek a projektnek a keretében, tudtuk meg Incze Lajos polgármestertől. Mezőfényen a viszont az egész települést új csatornahálózattal látják el. Ott az egységes vízdíj bevezetésével négyszeresére emelkedik majd díjszabás, tájékoztatott Heinrich Mihály polgármester. Elmondása szerint a megye összes települése szerepel egy közös európai uniós fejlesztési tervben, melynek keretében a román kormány 2030-ig felvállalta a csatornahálózat kiépítését a községekben. A pályázat következő fázisaiban a megye minden településén lesznek fejlesztések, így a közös stratégiában szükség van az egységes vízdíj bevezetése azon településeken is, ahol az első fázisban nem lesznek fejlesztések, mert különben 110 millió eurós támogatástól esik el a megye, magyarázta a polgármester.

Pándi Annamária

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!