ERDON Helyi hírek

2010.01.29. 18:15

Teljes erőbedobással dolgoznak a hókotrók - a hó azonban ellenáll

<p>Szatmár megye - Igen sokba kerül a városoknak a hóeltakarítás, ezért igyekeznek — ahol csak lehetséges — spórolni a költségeken. Ez meg is látszik mind a megyeszékhely, mind a többi város útjain.</p>

A csütörtökön beállt havazás óta panaszkodnak az autóvezetők a megyeközpontban amiatt, hogy nehezen haladnak a csúszós, behavazott utakon. Sokan láttak hókotrókat elhaladni havas utakon felemelt hóekével, mások pedig arra figyeltek fel, hogy míg egyes utakon egyszerre két hókotró dolgozik, addig máshol egy sem. A megyeközpontban a Florisal Rt. köztisztasági vállalat végzi a hóeltakarítást. Szilágyi István, a Florisal Rt. köztisztasági osztályának vezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy már csütörtök délben, ahogy beállt a havazás, elkezdték locsolni az utakat só és magnézium-klorid oldat keverékével. Este a kotrógépek is elindultak az utakon, a központban és a hidakon levő járdákon pedig kisebb gépek sózzák és kotorják a havat. Mind a 17 sózó és hókotró gépet bevetették, éjszaka is folyamatosan dolgoztak. A munkamenet be van osztva, a gépek felemelt ekével haladnak addig az útszakaszig, ahová kivezényelik őket. Az erősen behavazott utakon muszáj párosával haladniuk, mivel ha csak az egyik sávon takarítják az utat, amíg a hókotró befejezi a munkát, addig a behavazott sávon haladó autók felcsapják a havat a már megtisztított sávra. Korábban Ilyés Gyula polgármester úgy nyilatkozott, hogy a hóeltakarítás költségei minden télen igencsak megterhelik a város költségvetését.

Nagykárolyi helyzet

Nagykárolyban sem sikerült tökéletesen úrrá lenni a havazás okozta nehézségeken. Bár az önkormányzat részéről kirendelt munkások már kora reggeltől dolgoztak és a város tulajdonában lévő haszongépjárművek is kotorták a havat szorgosan, mindez mégsem volt elegendő. Elavult, régi, kis túlzással már–már muzeális értéknek számító gépekkel nehéz rendet tartani. Kovács Jenő polgármester már decemberben is elmondta, hogy nagyobb havazással szemben tehetetlen a város. Munkagépeket pedig eddig sem vásárolt az önkormányzat, annak ellenére, hogy a télre – mint minden évben – számítani lehetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!