ERDON Helyi hírek

2010.01.18. 13:34

Tapasztalatcsere német szakértőkkel

<p>Nagyvárad - Négynapos találkozó kezdődött hétfőn hazai állategészségügyi képviselők, valamint németországi szakértők részvételével. A tapasztalatcsere része egy átfogóbb PHARE-programnak.</p>

A félixfürdői President szállóban zajló találkozón Gavrilă Ghilea prefektus köszöntötte az egybegyülteket, később felszólalt dr. Mircea Gelu Budău, a Bihar megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője is. Elmondta: az állatorvosok ritkán szerepelnek, kevesen tudják, miből is áll a tevékenységük. Pedig nem csupán a sertések beoltása a feladatuk: ügyelnek az élelmiszerbiztonságra, hozzájárulnak a fertőző betegségek megfékezéséhez, hangzott el. Victor Zamfirescu, az Országos Állat-egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság képviselője elmondta: reméli, hogy a projekt, melynek során „testvéri” kacsolat alakul ki Románia, valamint Hollandia és Németország között, valóban hasznos lesz, s a tapasztalatcsere meghozza gyümölcsét.

Változtatni kell

Később Dana Chircă, a mezőgazdasági minisztérium képviselője szólalt fel, majd a két jelenlévő németországi szakértő, dr. Frank Zapf, valamint dr. Heinz Leßman kaptak szót. Előbbi elmondta: reméli, hogy az elkövetkezendő napokban hozzájárulhatnak a hazai törvénykezés jobbításához.

Dr. Rudolf Span, az Veterinary Twinning Projekt tanácsadója kérdésünkre kifejtette: több javítandó aspektus létezik, például változtatni kellene a hulladékgazdálkodáson, megoldásokat kellene találni a kisállat-tetemek begyűtésére, egy távlati terv pedig a hulladékokból keletkezett biogáz felhasználása. A jelenlegi tapasztalatcserén körvonalazódnak majd a szükséges teendők.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!