ERDON Helyi hírek

2010.01.17. 16:14

Nem buktatnak a szóbelin

<p>Bihar megye - Az idei érettségi szóbeli tesztjein nem jegyeket adnak majd, sőt, buktatás sem lesz, hanem úgynevezett kompetenciákat állapítanak meg, tudtuk meg a szombati sajtótájékoztatón.</p>

Három besorolás lesz: középszintű, haladó, valamint tapasztalt felhasználói - hangzott el a sajtótájékoztatón. Senki nem fog megbukni, viszont a szóbelin elért eredmények nem számítanak majd be az érettségi átlagba. Egy másik újdonság, hogy például az anyanyelvi felmérésen nem a tananyag ismeretét állapítják meg - mint mostanáig - hanem azt, hogy a diák milyen szinten érti és beszéli a nyelvet, hogyan tud kommunikálni.

A vizsgáztató tanárok egyike kötelezőképpen az a tanár lesz, aki a diákot tanította a szóbanforgó tantárgyra. Ez azért is jó - fejtette ki Dorel Luca Bihar megyei főtanfelügyelő - mert az illető tanár feltételezhetően jól ismeri diákjának tudását, tehát nehezen elképzelhető, hogy egy jól felkészült tanuló mondjuk „középszintű” besorolást kapjon, és fordítva. Azaz kevés esély van arra, hogy a „hierarchia” változzon.

Elismerik

Újdonság az is, hogy azok a diákok, akik különféle elismert nyelv- vagy informatikai vizsgát tettek le, kérhetik azok elfogadását, s ha ez megtörténik, meg sem kell jelenniük a szóbeli megmérettetésen. Azok esetében, akik ECDL, vagy ECDL Start vizsgát tettek le, előfordulhat, hogy később kapják meg a bizonyítványt. Ebben az esetben benyújthatnak egy helyettesítő okiratot is az iskola titkárságán, de a megmérettetés előtt legkevesebb 72 órával a bizonyítványt is fel kell mutatniuk, másképp az eredményt nem veszik figyelembe. S persze ha jobb besorolást szeretnének, mint amilyet ezeken a vizsgákon kaptak, akkor is részt kell venniük a szóbelin.

Írásbeli a szóbelin?

Az idegen nyelv felmérése három próbából áll majd, ezen belül - bár szóbeli vizsgáról van szó - az elsőt írásban teszik le az érettségizők, tudatta Radu Mazilescu tanfelügyelő, a megyei vizsgabizottság titkára. Ez a próba 90 perces lesz, s egy 10-15 perces szóbeli megmérettetés követi, melynek során egy szöveg megértését kell bizonyítsák, majd egy újabb, 20 perces próba következik, melyen belül rövid kérdésekre kell majd válaszolniuk az érettségizőknek. „Mi sem értjük még nagyon jól, hogy is lesz ez igazából, de majd ha odakerülünk, akkor többet fogunk majd tudni” - mondta a tanfelügyelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!