ERDON Helyi hírek

2010.01.26. 18:24

Nehéz évre számít a prefektus

<p>Szatmár megye - Az európai uniós támogatások lehívása nagyon fontos a nehéz gazdasági helyzetben, hiszen a beruházásokra csak így lehet pénzt előteremteni.</p>

A prefektusi hivatal legfontosabb feladatai közé tartozik az állampolgárok szolgálata, a helyi hatóságok ellenőrzése, hogy azok a törvényes keretek között végezzék munkájukat. Radu Giurca prefektus 2009-es évi beszámolójából kiderül, hogy a dekoncentrált intézmények vezetői székében sok változás volt, és még mindig van néhány intézmény, melynek nincs vezetője. A prefektus kihangsúlyozta annak fontosságát, hogy a dekoncentrált intézmények vezetőit nem politikai hovatartozás alapján kellene kinevezni, hanem szakértelem és tapasztalat alapján. Giurca szerint az idei évben fontos szerepet kap az európai uniós támogatások lehívása, emiatt már a jövő héten elkezdik a lakosság tájékoztatását az EU-s projektekről. A prefektusi hivatal nyomon követte a tej és kifli program lebonyolítását, a megye 41 189 diákja részesült ebben a juttatásban, ugyanakkor az európai uniós támogatásként kiosztott 718 020 kg liszt és 105 148 kg cukor segélyt 50 615 személy vette át.

A megyében végrehajtott infrastrukturális fejlesztéseket is nyomon követték, és a szociális gondok megoldására hangsúlyt fektettek. Az elmúlt évben az okmányok hitelesítésével foglalkozó osztályon 1100 kérvényt adtak le, mely során 1929 iratot hitelesítettek, ebből 1429 házassági kivonatot, 198 tanulmányi oklevelet, 19 egészségügyi iratot. Az iratok hitelesítéséből 45 518 lej folyt be az államkasszába. A belügyminisztériumhoz tartozó hivatalokkal együttműködve a lakosság biztonságának megőrzését tartják szem előtt. A prefektusi hivatalnak 3 kirendeltsége van: a nagykárolyi kirendeltség 15 helység és 62 092 lakos tartozik, az avasfelsőfalui kirendeltséghez 12 Avas-környéki község tartozik, itt a legnagyobb gondot az infrastruktúra fejlesztése terén elmaradt munkálatok jelentik. A tasnádi kirendeltséghez 10 község tartozik, ahol a legnagyobb előrelépést az jelenti, hogy a lakosok mernek a prefektusi hivatalhoz fordulni segítségkérésért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!