ERDON Helyi hírek

2010.01.29. 14:37

Munkavállalási tanácsok diákoknak

<p>Szatmár megye — A témában a <strong>Szatmár Megyei Tanács</strong> épületében&#160;január 29–én, pénteken&#160;XI. és XII.–es diákok hallgathattak meg előadásokat.</p>

Szatmár Megyei Munkaügyi Területi Felügyelőség (ITM)és egy szatmárnémeti tanácsadó cég munkatársai január 29 –én, a Szatmár Megyei Tanács épületében szervezett szimpozionon a munkavállaláskor alkalmazható tanácsokkal látták el a diákokat. A rendezvényen jelen voltak a tanfelügyelőség, és a megyei diáktanács képviselői is. Mint házigazda, Csehi Árpád Szabolcs köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve az ilyen és ehhez hasonló tájékoztató jellegű rendezvények fontosságát, mert az iskolapadból kikerült diákoknak, mint leendő munkavállalóknak fontos az, hogy időben tájékozódjon a kötelességeiről, de ugyanúgy a jogaikról is. A területi felügyelőség képviseletében Ioan Floare mondanivalójában azt tartotta fontosnak megemlíteni, hogy a fiatalok — de bárki más is — addig ne kezdje el a munkát, míg a munkaadóval meg nem kötötték legalább két példányban a szerződést. Az is elhangzott január 29–én, hogy napi 6 óránál többet nem dolgozhatnak a 18. év alatti ifjak, míg aki elérte a felnőttkort, már napi 8 órára szerződik.

Át kell adni a szerződést

Fontos tudni, hogy az érdekeltek által aláírt szerződés egy példányát a munkaadó azonnal át kell adja a beosztottjának, aki ha ezt nem kapja meg ne fogadjon el soha olyan magyarázatokat, hogy: szükség van a cégnek a dokumentumra, mert azt különbőző hivatalokba be kell mutatni. Igen, ezeket a törvény által előírt szabályokat be kell tartani, de mivel két példányban (de lehet 3 vagy több is) született a szerződés, a munkaadó a másik példánnyal eleget tehet kötelességeinek — mutatott rá Ioan Floare előadó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!