ERDON Helyi hírek

2010.01.26. 14:49

Munkaügyi ellenőrzés rendőrökkel

<p>Nagyvárad - Évértékelést tartottak a Bihar Megyei Munkaügyi Felügyelőség nagyváradi székhelyén, ahol az idei teendőket és a megváltozott törvényi kereteket is megvitatták a munkaügyisek.</p>

2009-ben a Bihar megyei munkaügyi felügyelőség többek között javítani kívánta a köztisztviselők kommunikációjának minőségét az ügyfelekkel, semleges  bánásmódra törekedett az általa ellenőrzött cégekkel, és jobbítani akarta a bejelentések hatékonyabb feldolgozását. Ezt Eugen Cîrmaciu, a Bihar Megyei Munkaügyi Felügyelőség igazgatóhelyettese mondta el kedden az intézmény székhelyén a munkaügyi felügyelők előtt felolvasott évértékelő jelentés alapján. Az igazgatóhelyettes közölte, hogy a felügyelőség 2009-ben 23 esetben tett feljelentést a munkaügyi törvénykezés megszegése miatt, míg 2008-ban ez a szám 19 volt. A tavaly összesen 121 munkabaleset történt, ezek közül a kimutatás szerint 14 halálos kimenetelű volt. A tavaly 3838 munkaadót ellenőriztek, közülük 350-et találtak, akik illegálisan foglalkoztattak dolgozókat, és 802 feketén dolgozó személyt füleltek le. Összesen 2.509 szankciót alkalmaztak, melyekből a bírságok összértéke 3.345.100 lej volt a kimutatás szerint. Munkabiztonsági téren folytatott ellenőrzések nyomán a tavaly összesen 997 ezer lej bírságot róttak ki. Ezt követően Cîrmaciu felvázolta a munkaügyi felügyelőség idei direktíváit: ezek között említette a veszélyes vegyi folyamatokat feltételező munkatevékenységek ellenőrzését, a kis- és középvállakozások információs szolgálatait, a személyszállításban és a veszélyes anyagok szállításában tevékenykedő cégek, vagy a munkaügyi téren hatályban lévő uniós törvénykezés betartásának ellenőrzését.

 
Bemehet a rendőr is
 
Ioan Rădulescu osztályvezető jelezte, hogy az 1377/2009 számú kormányhatározat elfogadása nyomán a munkaügyi ellenőröknek jogukban áll majd bármiféle dokumentumot elvinni egy munkaügyi eset kivizsgálásakor, készíthetnek fotókópiákat, hang- és videofelvételeket, nyilatkozatokat kérhetnek egy-egy vizsgált ügy kapcsán, és mindezek bizonyítékként felhasználhatók lesznek a bíróságon tárgyalásra kerülő ügyekben. További változás, hogy a vizsgálat során kiállított jegyzőkönyvet nemcsak a cégvezető vagy a cég hivatalos képviselője írhatja alá, hanem a cég bármely alkalmazottja. „A törvény így kíván a munkaügyi felügyelők segítségére sietni, hiszen eddig azt tapasztalhattuk. hogy sok esetben a cégvezetőket soha nem lehetett elérni, és ezzel folyomatosan hátráltatták az ellenőrzési munkát” - mondta Rădulescu. Ezentúl a rendőrök és a csendőrök is elkísérhetik a vizsgálat alá eső vállalat területére a munkaügyi ellenőröket. Eddig a Belügyminisztérium munkatársai csak a bejáratig kísérhették a munkaügyiseket, lévén, hogy a törvény egy cég székhelyét, egy gyárat, termelési egységet stb. magánterületként kezelt, ahová a rendőrség csak külön felhatalmazással léphetett be, azonban a módosítás értelmében, ott ahol alkalmazottak által végzett munkatevékenység folyik, már közterületnek minősül, ahova a rendőrök is beléphetnek felhatalmazás nélkül. „Erre a törvényi változásra azért volt szükség, mert a tavaly elszaporodtak az agresszív megnyilvánulások a cégek képviselői részéről a munkaügyi felügyelőkkel szemben” - jelezte Rădulescu.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!