ERDON Helyi hírek

2010.01.18. 13:30

Méhésztalálkozó volt Váradon

<p>Nagyvárad - Mintegy százötven Bihar megyei méhész vett részt azon a pénteki találkozón, melyen bemutatkozott a Romániai Méhészeti Egyesületek Szövetsége (ROMAPIS). Tervekről, célokról szóltak.</p>

Az országos szövetség részéről eljött dr. Gheorghe Dobre, a szövetség elnöke, valamint Constantin Dobrescu, a Méhészet Világa (Lumea Apicolă) szakfolyóirat képviselője. Először Berényi András, a szövetséghez tartozó nagyváradi Apibioproduct elnöke köszöntöte románul és magyarul az egybegyülteket. Mint megtudtuk, az Apibioproduct két éve alakult meg, s céljai közé tartozik - akárcsak az országos szövetségnek egyébként - az országos, illetve európai pénzalapok lehívása.

Útmutató

Dr. Gheorghe Dobre később azt ismertette: a szövetséghez mostanáig kilenc méhészeti egyesület csatlakozott, a tagok létszáma 550. „Méhészekként nagyon sok pályázatot nyújthatunk be - az egyik tervünk az, hogy az iskolákban is adjanak mézet a diákoknak, eddig viszont erre nem volt pénz” - mondta. El szeretnék érni többek között azt is, hogy legyen egy egységes méhészeti szabályzat, s a méhészet terén szerzett tapasztalataikat egy útmutató formájában adhassák ki. A szövetség a környezetbarát méhészetetet népszerűsíti. „Nem felel meg nekünk, hogy gyenge minőségű méz is található a boltokban, a szintetikus mézről nem is beszélve. Ezen sokszor fel sincs tüntetve, hogy nem természetes méz” - fejtette ki az elnök.

Kommunikációs rendszer

Constantin Dobrescu több, megpályázható programot ismertetett. Az egyik egy kommunikációs rendszer bevezetése a méhészek között. Akik csatlakoznának, egy kedvező bérleti díj ellenében azonnali értesítéseket kapnának az esetleges kedvezőtlen meteorológiai előrejelzésekről, vagy egyéb, a méhekre nézve veszélyes jelenségekről. Egy másik terv, hogy a ROMAPIS bevezessen egy belső minőségellenőrző rendszert, továbbá a képzett méhészeti tanácsadók biztosítása a méhészek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!